Share |

Omáčky bez domova - vaří Jako doma a HotKarot

foto: pořadatel akce

Ve středu 23. dubna 2014 od 11.30 do 14.00 budou na pražském Farmářském tržišti na Jiřáku vařit kuchařky bez domova z projektu Jako doma (www.jakodoma.org), mrkve v rohlíku s digitální omáčkou.
 
Recepty na omáčky vznikly na základě sepsaných životních příběhů těchto žen, které se v určité fázi jejich života z různých důvodů ocitly na ulici. Speciální příběhové recepty pro kuchařky bez domova vytvořila skupina HotKarot (www.hotkarot.cz), která s konceptem digitálních omáček pracuje již několik let, a pravidelně je servíruje ke svému originálnímu pokrmu, mrkvi v rohlíku. Základním principem těchto receptů je textová analýza určitého textu, jehož slova jsou prostřednictvím algoritmu převedena na jednotlivé ingredience finální omáčky.Spojením projektů Jako doma a HotKarot se tak na pražské alternativní gastro scéně zrodila nová forma synergie, využívající nové technologie ke společensky angažované/ prospěšné činnosti.
 
Pavel Mauer ve vysílání Radiožurnálu pronesl: „Do nudného fast foodového repertoáru se pomalu, plíživě, ovšem s rozjasněným úsměvem vkrádá neuvěřitelná gastronomická delikatesa HotKarot. Žádný párek v rohlíku, ale mrkev v rohlíku. To je přece úplná kulinářská revoluce!“ Jelikož se ženy z Jako doma soustředí na vegetariánská jídla a boření stereotypů, byla spolupráce obou gastro projektů nasnadě.
 
Své životní příběhyzomáčkovalouž jedenáct kuchařek bez domova, spolu s nimisvé historky sepsaly i členky skupiny Cancel (http://cancel356.tumblr.com), která je autorem projektuHotKarot – mrkev v rohlíku. Všechny tyto kuchařky se tedy ve středu 23. dubna potkají u jednoho společného kolaborativního stánku, kde budou mít návštěvníci možnost najíst se a zároveň u toho zjistit, jak vlastně chutná život na ulici.
 
Ten kdo chce zjistit, jakou příchuť má jeho vlastní životní příběh, jej zároveň může sepsat a poslat na adresu hotkarot@cancel356.cz. V odpovědi obdrží odkaz na svou vlastní omáčku k mrkvi v rohlíku, vygenerovanou z jeho vlastních dat. Ti nejrychlejší budou moci omáčky podle vlastích receptů ochutnat i přímo tržišti. „Každých čtrnáct dní ve středu hostíme návštěvníky farmářského trhu vegetariánským obědem. Mrkev v rohlíku a omáčka s příběhem přináší další radost do práce Kuchařek bez domova,“ říká Alexandra Doleželová z Jako doma.
 
Vzniklé omáčkové recepty budou postupně shromažďovány v online receptáři www.opensauce.cz. Lidé si pak budou moci své i cizí životy uvařit a strávit i v klidu svého domova – ať už je to kdekoliv. „Mrkev se postupně dostává na ulici jako plnohodnotná a legální součást kuchyně.  Máme z toho radost,“ říká Tereza Lišková z HotKarot.Pouliční vaření, zaostřeno na ženy bez domova a mrkev v rohlíku s datovou omáčkou, vyráží s kůží na trh. Nový receptář omáček překračující prahy našich domovů a ulic se otevírá.
 
Jako doma – Homelike, o. p.s. vznikla v roce 2012. Klade si za cíl změnu společenského vnímání bezdomovectví. Především upozorňuje na genderový rozměr bezdomovectví a poskytuje podporu ženám bez domova. Projekt Kuchařky bez domova má za cíl spojit dvě zdánlivě odloučené skupiny – lidi bez přístřeší a většinovou veřejnost. Spojovacími články se zde stává jídlo a společně strávené chvíle ve veřejném prostoru.
 
HotKarot a OpenSauce je interaktivní stravovací experiment skupiny Cancel, který přináší vegetariánskou podobu párku v rohlíku. Namísto párku najdete v rohlíku vařenou mrkev smáčenou v kolektivně stvořené omáčce, která se jmenuje OpenSauce. OpenSauce vzniká nepřímo skrze technologie a digitální otisk lidí a mrkví. Ingredience OpenSaucese míchají ze syrových dat, z barev, zvuků, slov, nálad, příběhů nebo elektrického odporu zeleniny. Strávníci a kuchaři se stávají součástí vzniku omáčky, ať vědomě či nevědomě. Každý může být součástí mrkvové vlny.
 
www.jakodoma.org
www.hotkarot.cz
www.opensauce.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.