Share |

Obrazy lidských lebek uvidíte na výstavě Death Mental Martina Salajky

foto: pořadatel akce

Martin Salajka: Death Mental
Galerie Modřanská zvonice
6. 5. – 21. 5. 2014
 
Měsíc květen v Modřanské zvonici patří malíři Martinu Salajkovi (1981). Ten v rámci své výstavy nazvané Death Mental promění vnitřní prostor zvonice v jakousi barokní kostnici. Zdi této galerie zaplní stovkou svých maloformátových obrazů lidských lebek.
 
Martin Salajka je absolventem malířského ateliéru Michaela Rittsteina na pražské AVU. V roce 2004 vyhrál cenu Arskontakt určenou mladým malířům. Ročně se účastní několika výstav, jeho poslední samostatná výstava s názvem Heavy Mental se konala v jeho rodném Uherském Hradišti.
 
Výstava Death Mental svým názvem na hradišťskou výstavu navazuje. Představuje sérii obrázků lebek, ztvárněných různými technikami v různých stylech. Najdete zde lebky namalované realisticky, ale i komiksově stylizované, děsivé i veselé. Někde je lebka zase vyabstrahovaná do neurčitého tvaru a stává se z ní pouhý ornament. Malování těchto obrázků bylo pro Martina Salajku původně určitou formou cvičení, kdy si zkoušel různé způsoby malby a uvolňoval svůj rukopis. Nakonec ho to ale začalo bavit natolik, že vytvořil přes sto takových obrazů.
 
Lidská lebka je symbolem, který se ve výtvarném umění uplatňuje odpradávna. Často se komponovala do obrazů jako připomínka smrti, zejména v zátiších Vanitas (Marnost), které měly v divákovi vyvolat vědomí konečnosti života i světských radovánek. V současné době však tato silná symbolika vyprchala a z lebky se stal naprosto vyprázdněný znak, dekorativní vzor, který už ani neděsí, ani nevybízí k rozjímání.
 
Stavba Modřanské zvonice se údajně nachází na místě někdejší pohanské svatyně bohyně Morany (bohyně smrti), v dávných dobách obklopené pohřebištěm. Výstava lebek se sem tedy tematicky velmi hodí. Je na divácích, zda v nich obrazy vyvolají připomínku pomíjivosti lidského života, nebo zda je pouze pobaví.
 
w/ modranskazvonice.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.