Share |

Aktualizováno: Adoptujte hrob!

Adopce hrobů jako výraz respektu
foto autorka

Správa pražských hřbitovů provozuje zajímavou věc.
Podobně jako se adoptují zvířata v ZOO, dají se nyní adoptovat hroby.
 
"Praha byla už po staletí centrem kulturního, politického a společenského života. Proto se mnohdy stala také místem posledního odpočinku velké řady významných osobností naší i světové historie. 

Každým rokem se však bohužel zvětšuje počet hrobů bez řádně uhrazených nájemních smluv. Hroby výjimečných osobností jsou často zanedbané, chátrají i cenná sochařská díla. Z pohledu zákona není rozdíl mezi hroby mimořádných postav naší historie a hroby osob, jejichž jména byla vyslovována pouze za jejich života. Stávalo se v minulosti, že významné hroby byly pronajaty dalším zájemcům a ostatky pochovaných skončily ve společných hrobech. 

Adopce významných hrobů je dlouhodobý projekt, který je součástí konceptu péče o hroby významné z hlediska historického, uměleckého či společenského. Projekt je aktivním zapojením široké veřejnosti do péče o významné hroby. Smyslem je zabránit zaniknutí a chátrání takových hrobů," uvádí Správa na svém webu.
 
Jedná se o hroby na několika místech v hlavním městě. Kromě Olšanských hřbitovů jsou to Malvazinky, Vinohrady a Vyšehrad. 
 
Na čí místo věčného odpočinku můžete přispět? Ze známých osobností to je třeba K.J. Erben, Jan Karafiát, autor Broučků, nebo výtvarník Josef Ullmann, obrozenec Karel Sladkovský, architekt Josef Fanta, řada lékařů a divadelníků.
Nové hroby stále přibývají, za poslední měsíce například hrob rodiny slavného architekta Kotěry nebo Čeněk Daněk (zakladatel budoucího ČKD).
Další informace o projektu, podmínky a možnosti hledejte nově na www.hrbitovy.cz/?page_id=41 - tento wbe nabízí i mapy hřbitovů a další užitečné info.
Zejména Olšanské hřbitovy pak vřele doporuřujeme jako místo procházky. Další info se dočtete také v našem interview s mladým ředitelem pražských hřbitovů Martinem Červeným, které jsme přinesli zde.

Otevírací doba na hřbitovech

leden - únor

8:00 - 17:00

březen - duben

8:00 - 18:00

květen - září

8:00 - 19:00

říjen

8:00 - 18:00

listopad - prosinec

8:00 - 17:00
 

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.