Share |

Hledáte nový sport na zimu? Zkuste nordické brusle

Dálkové turistické bruslení je sport, nebo spíše aktivita, která se k nám do České republiky začíná šířit ze Skandinávie a Nizozemí. O co jde?
Jedná se o dálkové bruslení na přírodním ledu za použití nordických bruslí. Nordické brusle jsou tvořeny asi 40-50cm dlouhými ocelovými noži, ke kterým je shora připevněno běžkařské vázání, které dovoluje volný pohyb patě ve vertikálním směru, velmi podobný pohybu na běžeckých lyžích. To dodává dálkovému bruslení obrovskou výhodu oproti bruslení v klasických bruslích. Brusle jsou lehké a dlouhé, takže je s nimi možné urazit vzdálenosti až 100 km denně. Běžkařské vázání také umožňuje velmi snadné a rychlé odepínání, využitelné při překonávání terénních nerovností, hrází nebo spadlých kmenů.
Dálkové bruslení je velmi rozšířeno hlavně ve Švédsku, kde celý fenomén započal na začátku minulého století. V té době se ovšem brusle zdaleka nepodobaly těm, které máme k dispozici dnes: perfektně ostré nerezové nože, které jsou velice lehké a elegantní.
Dálkové turistické bruslení, nebo také nordické bruslení, má dvě podoby. První je skandinávská a druhá nizozemská. Ve Skandinávii se bruslí především na jezerech s kompletním bezpečnostním vybavením (viz níže), zatímco v Nizozemsku se bruslí na umělých kanálech a ve vyznačených tratích, skrz vesnice a podél hustě obydlené krajiny. Bezpečnostní požadavky tudíž nejsou tolik přísné.

Bezpečnost
Bruslení na přírodním ledě nabízí dokonalé uklidnění a sportovní vyžití, ale na druhou stranu s sebou nese jisté riziko. Ne všude je led dostatečně tlustý a v některých případech se může stát, že led povolí. Pro tyto chvíle je nezbytně nutné, aby měl každý bruslař u sebe bezpečnostní bodce. Jsou to velice ostré ocelové hroty zasazené do plastových rukojetí, pomocí kterých se vylézá ven z vody. Tyto bodce jsou velice lehké a například ve Švédsku jsou povinnou součástí výbavy každého bruslaře na přírodním ledě. Při přípravě a samotném bruslení je zapotřebí kontrolovat vždy po určitém úseku tloušťku ledu. To je umožněno mohutným ocelovým hrotem, který je připevněn například na násadě od koštěte. Pro bezpečné bruslení stačí tloušťka ledu minimálně 7 cm. Při bruslení ve skupině se také doporučuje mít s sebou záchranné házecí lano a náhradní převlečení uzavřené tak, aby se nenamočilo. Bruslení je ideální v zimních měsících hlavně v lednu a únoru, kdy je drtivá většina vodních ploch u nás zamrzlá.

Místa v ČR
Míst k nordickému bruslení je v České republice hned několik. Asi nejbezpečnější je bruslení na vodní nádrži Lipno, kde se nachází rychlobruslařská dráha, která se pravidelně upravuje a zbavuje sněhu. Dále se dá bruslit například na Orlíku, kde je možné najezdit až 200 km. Z hladiny se vám také dostane neopakovatelných pohledů na krásnou zimní krajinu. Bruslit se dá samozřejmě i na menších rybnících po celé České republice. Velice atraktivní je např. přejezd třeboňských rybníků a Zlaté stoky.
Více na: www.nordickebrusle.cz

A jedno zajímavé video o bezpečném vylézání z ledu: www.youtube.com/watch?v=VpJqKNeyaac 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.