Share |

Monoski: jedinečný sport pro handicapované

foto archiv Marka Duška

Monoski je něco, o čem jste možná ještě neslyšeli. Je to speciální sportovní náčiní, díky kterému si vozíčkáři můžou užívat lyžování. Marka Duška z Centra handicapovaných lyžařů jsme se ptali, co to obnáší a co mají dělat ti, které monoski zaujaly.

Kdo může jezdit na monoski?
Prakticky každý vozíčkář, který má funkční horní končetiny (paraplegie), klienti s amputací/amputacemi dolních končetin, klienti s DMO s potřebnou koordinací pohybů a dobrou funkčností horních končetin.

Kolik monoski stojí, dá se půjčit?
Česká stojí okolo 40 tisíc (záleží na výrobci, v ČR vím o třech), rakouská monoski stojí od 75 - 100 tis. Půjčit si ji klienti můžou u nás, ceník je na našem webu.
Potřebuje jezdec nutně asistenta?
Každý začínající i pokročilý monolyžař by měl mít ve své blízkosti asistenta. Jedná se hlavně o jeho vlastní bezpečnost na svahu. Při výukových kurzech i při kurzech pro pokročilé lpíme na dostatečném počtu asistentů u klientů.
JEDINÝ ZÁVOD

Pořádáte kurzy a závody? Stihnou čtenáři případně ještě účast na některé akci letošní sezony?
Náš projekt je zaměřen na komplexní řešení problematiky lyžování tělesně postižených v ČR. Věnujeme se pořádání výukových lyžařských kurzů pro začínající monolyžaře (širokou veřejnost - přes 100 klientů ročně), pořádáme výukové akce pro pokročilé, kteří se následně mohou zařadit do Monoski teamu, což je úzká sportovní skupina handicapovaných lyžařů, která se pod vedením našich trenérů připravuje na účast na vrcholných domácích a zahraničních závodech.
Prakticky všichni současní reprezentanti ČR prošli naším výukovým programem a následně se i někteří zařadili do Monoski teamu. Ten jsme postupem času rozšířili i o lyžaře s nadkolenní amputací a další tělesné handicapy. Jsme pravidelným organizátorem MČR, což je prakticky jediný domácí závod pro TP lyžaře v ČR.

Jaká je vlastně historie monoski? Prochází monoski nějakým zásadním technickým vývojem?
Historie monoski se datuje v ČR od roku 1992 (94), jejími průkopníky byli Martin Kovář, Jan Potměšil či Nik Smékal, kteří se i dnes účastní našich akcí.

Účastníte se akcí v zahraničí a jakých? Máte i zahraniční účastníky kurzů?
Díky sporům v paralympijském hnutí se naši závodníci nemohli účastnit mezinárodních závodů. Poslední měsíc se situace změnila a opět můžeme sportovce přihlašovat na mezinárodní závody. Výukových kurzů se účastní klienti pouze ze Slovenska (většinou klienti janskolázeňské léčebny Vesna, kde malým dětem zpříjemňujeme volný čas), našich závodů se v roce 2009 zúčastnilo 13 zemí.
PRAPODIVNÝ VÝBOR
Máte nějaké negativní zkušenosti?
Ano, s Českým paralympijským výborem, což je seskupení prapodivných pánů s ještě prapodivnějším charakterem :-)

Viděli jsme i náčiní zvané biski. Jak se vůbec ovládá a jak se liší od monoski?
Biski je vhodná pro ty nejtěžší typy tělesného postižení (tetraplegie, miopatie, spasticita atd.). Klientův posez je oproti monoski velmi nízko nad zemí a klient má i přes výrazný tělesný handicap (tetraplegie - ochrnutí horních i dolních končetin) šanci biski samostatně ovládat za pomoci tzv. stabilizátorů. V případě, že horní končetiny nejsou pro samostatnou jízdu/výuku vyhovující, je zde instruktor, který klienta na svahu "vozí". Klient může i díky drobným náklonům/přenášení váhy směr biski ovládat. Vlastníme 5 biski různých velikostí.

Jaké máte plány a výhledy do budoucna?
Rádi bychom své působení rozšířili, ale k tomu by bylo potřeba získat dalšího silného partnera. Náš projekt je realizován jen díky partnerům ze soukromé sféry.

Jak se školí instruktor pro monoski a jak se jím člověk stane?
Každoročně spolupořádáme s FTK UP Olomouc licenční kurz Instruktor monoski. Na něm získá potřebné praktické, tak hlavně i teoretické znalosti pro výuku lyžování handicapovaných na monoski či biski.

Co může udělat člověk, který se chce zúčastnit nebo pomoci?
Kontaktovat mě na mobilu  777 333 818.
http://www.monoski.info/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.