Share |

NoD uvede minifestival filmů Jean-Luc Godarda

foto: pořadatel

V rámci letního programu No Dimension Summer uvádí NoD pro léto 2012 minifestival filmů světového filmového obrazoborce: Jean-Luc Godarda. Ve třech prázdninových termínech ukáže filmařskou legendu ze tří pohledů: 11. července z pohledu jeho aktuální tvorby na příkladě zatím posledního dokončeného snímku Socialismus (Film Socialisme). 8. srpna pak z pohledu vnějšího, totiž okem nesmlouvavého a zároveň nejproslulejšího historika a kritika celé francouzské nové vlny, Antoine de Beacquea, v dokumentu Dva ve vlně (Deux de la Vague). A nakonec 22. srpna z pohledu historie samotné, totiž uvedením jeho dnes už legendárního, normotvorného filmu Alphaville. Divák tak bude moci poznat Godardovo celoživotní dílo skrze tři zásadní filmy, které se vymykají všeobecnému povědomí.

Socialismus je poslední Godardovo dílo, které vzbudilo velký rozruh už před dvěma lety, kdy bylo uvedeno na prestižním festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard. Socialismus je filmová koláž a natočit film tohoto formátu vyžaduje odvahu a urputnost, jakou má ve filmovém světě právě Godard. Ve zdánlivě nepřehledném spletenci náhodných i inscenovaných setkání a konverzací bilancuje Godard stav současné euroamerické společnosti a hledá po příčinách jejího úpadku. Z hybatele a revolucionáře francouzské nové vlny se stává revolucionář současného filmového průmyslu.

Film Dva ve vlně je dokumentárním filmem Emmanuel Laurenta, který zachycuje velké přátelství a posléze i velké a hořké odcizení dvou významných postav francouzské nové vlny – Jean-Luc Godarda a François Truffauta. Dvou filmových tvůrců, kritiků a přispěvatelů filmařské bible Cahiers du Cinéma, kteří svými díly psali filmovou historii.

Závěrečný Alphaville je vědecko-fantastické podobenství inspirované básnickou sbírkou Paula Eluarda Město bolesti. Alphaville je město budoucnosti řízeným všemocným počítačem Alpha 60, který řídí veškeré dění. Tajný agent Lemmy Caution do něj přijíždí s úkolem tento centrální mozek zlikvidovat. Film lavírující na pomezí science fiction, politické alegorie a béčkové gangsterky se odehrává v soudobé Paříži, v níž vytváří zcela nový svět budoucnosti.

Všechny tři filmy dokáží žánrové i tvůrčí rozpětí této zásadní postavy světové filmové historie. Vstup na každou projekci Godardova miniprofilu bude 80 Kč. Vstupenky budou k zakoupení před začátkem projekce v 20:00.

Více informací na www.nod.roxy.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.