Share |

Newyorští Excepter zavítají do Café v Lese

foto: pořadatel akce

A.M.180 a BABA VANGA uvádějí
EXCEPTER (Brooklyn NYC US, Blast First/Paw Tracks/Woodsist) live
+ LUKA (Toronto CAN)
neděle / 13. dubna / 20:00
Café v Lese, Krymská 12, Praha 10
Vstup: 250,-
 
Tuto neděli zahrají newyorští Excepter v Café v Lese v Krymské ulici. Současné evropské turné je spojené s vydáním jejich nové desky, kterou před časem nahráli v Praze.
 
Ale popořadě: EXCEPTER patří naprosto neoddělitelně k undergroundové scéně Brooklynu nového tisíciletí. Přesněji patří k těm, kdo tuhle scénu pomáhají už přes 10 let definovat. Tvůrčí kolektiv složený z přátel, činných v různých “svobodných“ profesích od hudby a divadla po výtvarné umění a film, spojilo na počátku síly k hudebním happeningům v galeriích a klubech. Dnes mají pověst výtečné koncertní atrakce, jejichž jediné vystoupení není stejné jako to předchozí, a za sebou skoro dvacítku vydaných nahrávek. Naprostá většina brooklynských kapel, které do Evropy dnes přijíždí a které stojí za povšimnutí, obvykle Excepter, konkrétně tedy Lalu a Johna Ryanovy a Jona Nicholsona, nejen zná osobně, ale nedá na ně dopustit a ochotně připouští, že jsou jimi méně či spíš více ovlivnění.
 
Excepter bývají řazeni k fundamentálním jménům experimentální post-psychedelie, zároveň rozvíjejí i krautrockové postupy. Dnešní frontman Excepter a jejich zakládající člen John Fell Ryan hrál kdysi v legendárním No-Neck Blues Bandu. Z původního obskurního zjevení se časem Excepter proměnili na entitu, která inspiruje ostatní k hledání vlastní hudební cesty. Jejich desky vyšly na celé řadě ceněných labelů včetně Woodsist nebo Load Recors. Vydávali taky u Paw Tracks, přičemž spolu s Arielem Pinkem a Black Dice patřili do nejužšího okruhu volně sdruženého kolem tohoto labelu, který zaštiťují Animal Collective. Ze slušně rozjetého vlaku, který vezl Excepter k uším dalšícha dalších posluchačů, byli ale nuceni vyskočit v únoru 2011 za tragických okolností: tehdy vážné nemoci podlehla jejich zakládající členka, zpěvačka a performerka Clare Amory. Po pauze, která částečně zamíchala složením kapely, se Excepter rozhodli pokračovat – právě tehdy jste je mohli vidět excelentně uzavírat program kutnohorského Creepy Teepee. To bylo v červenci 2012.
 
Čerstvá deska Excepter nese silnou českou stopu: nahrána byla v pražském studiu Faust právě v rámci turné, jehož jednou ze zastávek bylo Krýpko (tam si o rok dříve se svým sólovým projektem SSPS zahrál Jon Nicholson). Týdenní nahrávání v dosud neznámém místě přivedlo kapelu, proslulou improvizovanými až tranzovními elektro-noiseovými plochami, k zatím jejich nejpísničkovějšímu releasu Familiar – viz singl Maids: https://www.youtube.com/watch?v=invLD6gwITE.
 
Z Evropy tehdy odjížděli upřímně fascinovaní Prahou, a podle vlastních slov se na koncert a pobyt tady, který si prodlužují na dva dny, hodně těší.
 
Web: www.excepter.net
Bandcamp: https://excepter.bandcamp.com/
 
Předskočí songwriter z Toronta, který si říká LUKA. Dříve hrál ve velmi obstojné kapele Broken Bricks, teď nachystal sólovku jen s akustickou kytarou. Do line upu večera v Café v Lese jsme ho zařadili na doporučení jiného kanadského barda Seana Nicholase Savage.
 
Bandcamp: http://lukalives.bandcamp.com
Video: https://www.youtube.com/watch?v=w4ykKlTxtb0


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.