Share |

Nabitý týden v Praze - Glasper, Hiromi, Portico!

foto: pořadatel akce

Je to tu! Festival Mladí Ladí Jazz vypukl již tuto neděli 30. března a to pěkně zostra! Jen během prvního týdne vystoupí dva vítězové Grammy, formace ze 3 koutů světa, muži, žena, výjimeční hudebníci světové známosti. Postupně se představí americký pianista Robert Glasper, britští milovníci ambient PorticoQuartet a hvězdná japonská klavíristka Hiromi.
 
Již pátým rokem propaguje festival Mladí Ladí Jazz jazzově orientovanou hudbu, podporuje mladé hudebníky a obohacuje kulturu v Praze i České republice. Od svých začátků festival prošel mnoha proměnami. Letos návštěvníky čeká kromě 8 koncertních večerů také množství workshopů, veřejných koncertů v centru Prahy či možnost zúčastnit se již tradiční soutěže o nahrání debutového alba. Festival vyvrcholí až 10. května oficiální afterparty festivalu v pražské Akropoli za doprovodu formací Fiordmoss a Boska.
 
Zahájení festivalu Mladí Ladí Jazz bylo 30. března doslova v rukou čerstvého držitele ceny Grammy za nejlepší R'n'B album roku 2013, pianisty Roberta Glaspera, jenž zavítal do Prahy představit své poslední dvě alba se svým projektem Experiment. Robert již ve svých deseti letech sklízel hudební úspěchy, dostal se na střední hudební školy a následně na významnou New Yorskou univerzitu New Schoolfor Jazz and Contemporary Music.
 
Díky svým nadaným spolužákům a přátelům z hudební branže Glasper vždy inklinoval k hip hopu, soulu a R&B. Utvořil tedy formaci Robert Glasper Experiment, se kterou se věnují především propojování jazzu s těmito žánry. Od roku 2012 se Robert začal jako hudebník a producent podílet na desce Black Radio, kde v Experimentu hostují jména jako MosDef, Erykah Badu, Norah Jones, Common, Lalah Hathaway a další. Robert v projektu pokračuje a vydal s dalšími hudebníky desku Black Radio 2, kterou v Praze premiérově představil.
 
V duchu festivalové myšlenky prolínání žánru se magického 4. 4. 2014 představí nu-jazzové kvarteto PorticoQuartet. Přestože je toto uskupení složeno z poměrně mladých hudebníků, dokázalo již oslovit statisíce fanoušků po celém světě. PorticoQuartet je výjimečné mimo jiné využitím Hangů, nástrojem, který spatřil světlo světa až v 21. století. Kvartet představuje pozoruhodný post-jazz, kombinuje world music, vážnou hudbu a jazz. Různost vlivů zasahujících do jejich hudby sahá od Debussyho, přes Stevea Reicha až k Milesi Davisovi.
 
Svou poslední desku představili pánové z PorticoQuartet právě na festivalu Mladí Ladí Jazz. Na tomto albu jsou propojeny nové zkušenosti a vlivy. Oproti jejich dřívějšímu hudebnímu projevu je jejich hudba více elektronická, ovlivněná tvůrci převážně elektronické hudby jako jsou Burial či Mount Kimbie, případně zvukovými experimentátory typu Flying Lotus. Kapela PorticoQuartet byla v roce 2008 nominována na prestižní cenu Mercury, vedle takových hvězd jako jsou například Radiohead či Rachel Unthank.
 
Na závěr nabitého týdne plného hvězd se můžete těšit na skutečnou hudební lahůdku. V Pražské křižovatce se představí nespoutaná a energií sršící Hiromi, celým jménem Hiromi Uehara. Tato japonská klavíristka, jež je známa nejen svou úchvatnou virtuozitou, ale též energičností a obrovským vcítěním do hudby, již hraje, se pohybuje na hraně jazzu, progressive rocku či vážné hudby.
 
Jako mnozí další se začala Hiromi věnovat pianu poměrně brzy, a to již v 5 letech. V pouhých 14 letech koncertovala s Českou filharmonií, o 3 roky později se díky jisté míře odvahy i náhody setkala s Chickem Coreou. O několik let později spolu natočili úchvatné a uznávané album Duet. Zajímavostí je, že ještě před nastartováním své kariéry se Hiromi několik let živila jako autorka reklamních znělek, ovšem poté již nastoupila na Berklee College of Music v Bostonu. Sama o sobě kdysi prohlásila, že se nikdy necítila jako hráčka jazzu. Nicméně v roce 2011 se podílela společně s legendárním baskytaristou Stanley Clarkem na albu Stanley Clarke Band, za které dostali Grammy v kategorii Nejlepší jazzové album roku. Se svou vlastní tvorbou Hiromi debutovala v roce 2003 albem Another Mind, od té doby jich má na kontě již 8, ať již se jedná o solo projekt či její trio.
Mnozí se domnívají, že Hiromi je nejlepší současnou klavíristkou. Je tomu skutečně tak? Přijďte se přesvědčit sami, máte tu možnost!
 
Předprodej lístků na festival probíhá v síti Ticketstream. Více informací o programu i festivalu naleznete na webu www.mladiladijazz.cz či na facebookovém kanálu festivalu.
 
Partnery festivalu jsou Bageterie Boulevard, Era, Yamaha, Kytary.cz, Yamaha, Rádio 1, Hlavní město Praha, kulturní čtrnáctideník A2, Musicweb.cz, Český rozhlas 3 Vltava, Český rozhlas Jazz, časopis Artikl, Aero, Americké centrum, Česko-německý fond budoucnosti, Praha 3, Svaz autorů a interpretů,  XANTYPA, Praha 1, Hotel DORINT, Konzervatoř Jaroslava Ježka, OSA, British Council, Polský institut, palác Akropolis, Jazzdock, Pražská křižovatka, Rakouské kulturní forum,  FAMU,  a Ticketstream.
 
PROGRAM:
 
30.3. Palác Akropolis, 19:30
Pitch Bender (CZ)
Robert Glasper Experiment (USA)
 
4.4. Palác Akropolis, 19:30
The Superpower (CZ)
PorticoQuartet (UK)
 
7.4. Pražská Křižovatka, 20:00
Matouš Hejl (CZ)
Hiromi (JAP)
 
11.4. Jazztime, 20:00
Finále soutěže Jazz Fruit
Jazzpospolita (PL)
 
17.4. Jazzdock, 20:00
Vítěz Jazz Fruit
Tingvall Trio (SWE/GE)
David HelbockSolo (AU)
 
25.4. Jazztime, 20:00
SIXIN (CZ)
 
2.5. Palác Akropolis, 19:30
Victor Wooten Band
 
8.5. Palác Akropolis, 19:30
Boska (IT)
Fiordmoss
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.