Share |

Na průhonickém zámku vzniká nová Galerie N A T U R A

foto: pořadatel akce

Na průhonickém zámku vzniká nová galerie: Galerie N A T U R A, která vzniká jako součást programu průhonického zámku a parku. Galerie bude představovat výstavy současného umění a některé budou přesahovat z interiérů galerie do prostoru parku, jehož přírodnía estetická kvalita je věhlasná a který tvoří spolu se zámkem dokonale integrovaný celek.
 
Zámek a také park je spravován Botanickým ústavem České akademie věd a slouží tedy vědě. Pro své mimořádné hodnoty byl zapsán do kulturního dědictví památek UNESCO a slouží i protostatisícům návštěvníků, kteří se přicházejí potěšit z mimořádné nabídky unikátní vegetace, stromů, keřů, květin a jejich spojení s mimořádnou zahradní architekturou, kterou park nabízí. Častými návštěvníky jsou zejména rodiny s dětmi, dychtícími po nových poznáních.
 
Vedení Botanického ústavu se rozhodlo obohatit dosavadní nabídku, kterou své návštěvníky oslovuje, také o výtvarné umění. Tak vznikla myšlenka vybudování galerie soudobého umění na půdě zámku. Spojení vědy, historie, přírody a umění je pro všechny zůčastněné velkou výzvou.
 
"Přijali jsme ji a společně jsme se pokusili v daných podmínkách vybudovat něco nového a smysluplného. Velmi se těšíme na reakce publika, které výstavy navštíví. Galerie se jmenuje “N A T U R A”, což odráží jak mimořádný přírodní rámec jejího okolí a zároveň i snahu vystavovat umění osobité, nepodbízející se trendům ani populizmu, ale naopak - se silným “naturelem”. Vzhledem ke zvláštnosti galerie, která je v umístěna v několika prostorách zámku a bude alternativně přesahovat i do parku, jsme zvlolili koncepci vícenásobných dialogů umělců, jejichž tvorba to nabízí.", říkají tvůrci této galerie.
 
První výstavu otevírá známý klatovský sochař Václav Fiala se svými třemi hosty:
Malířem Igorem Hlavinkou, fotografem Liborem Teplým a Fialovým bavorským protějškem přes hranici - sochařem Toni Scheubeckem.
 
Vernisáž výstavy se uskuteční 1. 4. 2014 od 18 hod.
Výstava bude pro veřejnost přístupná od 2. 4. a potrvá do 8. 6. 2014.
 
Galerie bude pro veřejnost otevřena v otevírací době parku. Hlavní vchod galerie se nachází na Malém nádvoří, vedle Botanické kavárny Taroucafé.
 
www.pruhonickypark.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.