Share |

Anketa o módě a stylu: Monika Burian Jourdan (Galerie Vernon)

foto: Galerie Vernon

Monika Burian Jourdan je specialistkou v oblasti výtvarného umění. V roce 2001 založila Galerii Vernon, která se zaměřuje především na vyhledávání mladých umělců v oblasti výtvarné a multimediální tvorby. Je také zakladatelkou a ředitelkou mezinárodního festivalu současného umění TINA B., který se koná v Praze. V roce 2011 založila občanské sdružení Art for Public, jehož cílem je přinášet lidem umění a edukovat veřejnost. Její snahou je navázat otevřenou spolupráci na poli současného umění s dalšími galeriemi a vytvořit mezinárodní platformu výměny zkušeností, kontaktů a uměleckých děl i umělců jako takových. Důraz klade na otevřenost české scény v rámci sebe samé i do zahraničí. A dnes odpovídá na otázky v naší anketě.

Vaše definice módy a stylu?
Vyjádřila bych ji slovy individualita a vkus. Domnívám se, že by si každý člověk měl najít svůj vlastní styl, nebýt otrokem módy. Jakmile jednou najdete styl, ve kterém se budete cítit dobře, máte vyhráno na celý život. A styl rozhodně není jen otázkou peněz. Můžete mít v šatníku drahé kusy oblečení od světových návrhářů, pokud je ale nebudete správně kombinovat, nikdy nedocílíte toho správného efektu. Hrajte si se vzory, materiály a barvami. Nebojte se zkusit něco nového. Buďte odvážní i ve volbě doplňků; ty dodávají každému outfitu osobitost.

Co máte nejraději na své práci?
Že mohu být každý den kreativní. Je skvělé se ráno probudit a mít možnost přicházet s novými nápady, které ozvláštní den nejenom mně, ale i veřejnosti. Velká část projektů, které Galerie Vernon připravuje, má mezinárodní přesah, hodně tedy cestuji a poznávám nové lidi. Účastníme se také veletrhů umění po celém světě, což je to ideální způsob, jak načerpat inspiraci. Naše galerie se zaměřuje na vyhledávání mladých umělců v oblasti výtvarné a multimediální tvorby, což je sféra, která se neustále vyvíjí. A s ní se vyvíjím i já. 

Jak si dobíjíte baterky?
Žila jsem v různých zemích a v mnohých z nich jsem v oboru aktivně působila. Většina z nich mi přirostla k srdci a ráda se do nich vracím. Ať už je to Francie, Itálie, Německo nebo Asie a Amerika.  Pokud bych tedy měla říci, co mi dobíjí baterky úplně nejvíce, pak je to právě cestování. 

Co vás zaručeně potěší?
Kvalitní umělecké dílo, příjemní lidé, dobré vychování, loajalita, korektnost.

Váš tip, co dělat proti šedi?
Důležité je užívat si života, chodit do přírody a obklopovat se lidmi, kteří nás posouvají dál. A nesmím zapomenout na umění; denně jsem jím obklopena, což mě zároveň nabíjí energií a zároveň nutí přemýšlet jinak. Určitě bych tedy doporučila chodit na výstavy, získávat nové impulsy, vnímat svět z jiného úhlu. A samozřejmě musím doporučit navštívit festival současného umění TINA B., který připravujeme na letošní podzim. Už posedmé se během festivalu představí publiku umělci z celého světa. Od 17. 10 do 31. 10 představíme na několika místech v Praze i po celém světě světové umění, jehož pojící linkou je Art & Happiness. Doufám, že se nám i letos podaří rozveselit lidem všední dny a předat jim pozitivní energii. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.