Share |

Moje zeleninové příběhy. Proč tuhle neokázalou kuchařku nepřehlédnout?

Fotil Tomáš Cimpa

Kuchařek tištěných i v blogosféře vychází čím dál tím více. Vaření, nakupování na něj, shánění kvalitních ingrediencí, to všechno se stalo trendem posledních pár let a ten stále ještě nekulminuje.
Gastrohvězdy nás atakují ze všech médií, některé oprávněně, jiné méně. Hodně věcí kolem gastronomie je pouhý balast. Ale vařit zdravě, vyváženě, s ohledem na vegetační pásmo, ve kterém žijeme, mít pokorný odstup a přiliš nemachrovat je kombinace k nezaplacení. 
 
 
Čirou náhodou se mi dostala do ruky subtilní kuchařka sestry mého kolegy Moniky Eberhard. Už úvod filozofií přistupu splňuje vše výše zmíněné. Není to opulentní, omračující kuchařská ekvilibristika, ale jednoduché vaření pro každého s akcentem na věci, které v jídelníčku často opomíjíme, přitom jsou levné a na dosah ruky. Možná by se šikla i vám, nebo posloužila jako vhodný dárek, proto jsem se rozhodl jí trochu ‘propíchnout’. 
 
Dle mého se dvě stě padesát korun do ní investovat vyplatí, objednat si jí můžete buď mailem na adrese zeleninovepribehy@gmail.com, nebo na Facebooku - www.facebook.com/zeleninovepribehy
 
 
 
 
 
Co vás přivedlo k myšlence napsat vlastní kuchařku?
 
Byly to moje kamarádky a jejich neustálé dotazy, jakže jsem připravovala tu či onu zeleninu, na které si u mě pochutnávaly. Jednoho dne jsem si řekla, že jim všechny mé oblíbené recepty sepíšu. A jelikož se mi téměř ke každému receptu váže nějaká historka, napadlo mne přidat i zábavné příběhy z naší rodiny o mém zeleninovém objevování, o kulinařině ve Francii, kde jsme několik let bydleli, o cestování… 
            
Komu je především určená?
 
Kuchařka je určená všem, kteří by rádi jedli více zeleniny, chtějí si na ní  pochutnat a přitom nechtějí trávit hodiny v kuchyni komplikovanými recepty nebo sháněním nestandardních ingrediencí. Je určená pro každodenní vaření pro celou rodinu.
 
Vaření, recepty, kuchařky, food porn, to je naše nové náboženství. V čem si myslíte, že má právě vaše kuchařka nějakou zajímavou nadstavbu?
 
Moje kuchařka není jenom seznam receptů a ingrediencí. Každé jídlo má svůj příběh a díky němu se s kuchařkou můžete cítit jak s kamarádkou u kávičky. S kamarádkou věrnou a do nepohody, která vám pomůže i po náročném pracovním dni vykouzlit ze šuplíku na zeleninu nějakou dobrotu nebo překvapit návštěvu originálním jídlem, aniž byste si museli druhý den při stoupání na váhu něco vyčítat. Recepty jsou doplněny i různými variantami (podle obsahu ledničky nebo preferencí kuchařky) nebo praktickými tipy na vaření. A taková jednoduchá, ale velmi oceňovaná věc na závěr – díky kroužkové vazbě vám zůstane kuchařka otevřená právě tam, kde si to přejete.
 
Pro koho nejraději vaříte?
 
Úplně nejraději vařím pro ty, kteří se na začátku dívají na talíř se zeleninou podezíravě a nakonec si dávají nášup a odcházejí s receptem v kapse.
 
Moje zeleninové příběhy jsou už podle názvu určené býložravcům, ale na konci je překvapivě pár masových receptů. Co vy osobně preferujete a proč? 
 
Nechci oddělovat maso od zeleniny. Mám ráda oboje, ale kladu důraz na to, aby suroviny byly kvalitní. Lepší maso od prověřeného řezníka dvakrát týdně, než každý den tuhá flákota. Zelenina je pro mne základem jídla, někdy ji kombinuji s klasickými přílohami, někdy s masem.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.