Share |

Mimořádný koncert Pražského jara: Přijede San Francisco Symphony Orchestra

foto: pořadatel akce

Také 69. ročníku bude tradičnímu termínu konání Pražského jara předcházet mimořádný festivalový koncert. V pondělí 24. března na něm ve Smetanově síni Obecního domu přivítáme festivalovým návštěvníkům už důvěrně známý San Francisco Symphony Orchestra s jeho charismatickým šéfdirigentem Michaelem Tilsonem Thomasem, který stojí v jeho čele od roku 1995. Po jejich pražskojarním debutu v roce 2003 to bude už čtvrtá návštěva tělesa, které je právem považováno za jeden z nejlepších symfonických orchestrů.
 
„Je to především lyrika, co mě na Prokofjevově prvém houslovém koncertu přitahuje,“říká fenomenální houslistka Julia Fischer, rezidenční umělkyně Pražského jara 2014, která již několikrát okouzlila pražskojarní publikum. Prokofjevův První houslový koncert má pro tuto světovou houslistku slovensko-německého původu zvláštní význam. Natočila jej společně s houslovými koncerty Chačaturjana a Glazunova na svůj vůbec první kompaktní disk v roce 2004 s Ruským národním orchestrem pod taktovkou YakovaKreizberga, k němuž ji pojilo dlouholeté umělecké partnerství až do dirigentovy předčasné smrti v roce 2011. Nahrávka tří ruských houslových koncertů se stala v několika dnech jedním z nejprodávanějších CD v Německu a tehdy pouze jednadvacetileté houslistka za něj získala prestižní ocenění ECHO Klassik.
 
Prokofjev napsal svůj první houslový koncert ve 26 letech a přesně tolik bylo i Hectoru Berliozovi, když dokončil svou jedinou symfonii, která znamenala další výrazný mezník v historii evropského symfonismu. Pětivětá, autobiografická Fantastická symfonie s podtitulem „Epizoda ze života umělcova“ je jednou z nejslavnějších a nejhranějších symfonií vůbec a ani po více jak 180 letech od své premiéry nepřestává posluchače fascinovat. Bylo to roku 1951, kdy „Fantastická“ na Pražském jaru zazněla vůbec poprvé.Nadcházející provedení s Michaelem Tilsonem Thomasem a San Francisco Symphony bude ve festivalové historii jubilejní dvacáté.
 
V příští sezóně San Francisco Symphony oslaví dvacáté výročí spolupráce se šéfdirigentem Michaelem Tilson Thomasem. Toto mimořádné umělecké spojení je korunováno úspěchy na mnoha frontách.Málokterý americký orchestr se kupříkladu může pochlubit tolika turné na evropský kontinent – připomeňme, že do povědomí pražskojarního publika se při své zatím poslední návštěvě roku 2011 nezapomenutelně zapsali uvedením Mahlerovy Druhé symfonie.Hudebními kritiky jsou vysoce ceněné také jejich nahrávky – komplety symfonií Ludwiga van Beethovena a Gustava Mahlera zvítězily v mnoha prestižních soutěžích - včetně cen Grammy.
 
Dirigent Michael Tilson Thomas je zaníceným stoupencem využívání nejnovějších technologií k propagaci klasické hudby. Mimo jiné je uměleckým poradcem YouTube Symphony Orchestra, složeným z mladých hudebníků z celéhosvěta. Dirigoval jeho první vystoupení v roce 2009 v Carnegie Hall a v roce 2011 velkolepý koncert Grand Finale v Sydney Opera House, který se stal nejsledovanějším live koncertem na YouTube s třiatřiceti miliony diváků.
 
Michael Tilson Thomas je nadto znamenitým pokračovatelem v úsilí svého učitele, Leonarda Bernsteina,  zprostředkovat zážitek z klasické hudby mladému publiku. Cenami ověnčená série vzdělávacích koncertů s příznačným názvem KeepingScorenabízí divákům neotřelé pohledy na dílo již celéřady skladatelů. V zajímavých souvislostech a možná i trochu netradiční pohledem byla představena taktéž Fantastická symfonie Hectora Berlioze – tedy dílo, které v plné kráse zazní v druhé polovině jejich pražského koncertu 24. března 2014 ve Smetanově síni Obecního domu.
 
http://festival.cz/cz/detail_programu/11322


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.