Share |

Metronome festival očima Jany Kománkové

foto pořadatel akce

Miluju měststké festivaly. Proto jsem se na letošní Metronome nemohla nepodívat - a myslím, že to i přes menší zádrhele byl úspěch.
 
Propojení s United Islands, se kterými sdílí část realizačního týmu a část času, mi je trochu záhadou, ale nějaký účel to zjevně mělo. Umístění na Výstavišti se mi zdá být zcela optimální - dost místa kolem, pokud někdo chce prostě někde zevlovat, ale zároveň stále dobrá dopravní dostupnost. 
Areál je příjemný (akce pokračuje ještě dneska!), snad až na menší část vysapanou hnusnými šutry, ale aspoň jsme se po dešti netopili v bahně. Stánky s pitím celkem stačí, stánky s jídlem taky, místa dostatek - kromě Iggyho nebylo zrovna narváno, což pořadatelům nepřeju, ale pro publikum to bylo samozřejmě pohodlné. Počasí nabouralo program (United Islands a) Metronome Festivalu jen částečně, a zlatý hřeb, tedy koncert Iggyho Popa, mohl proto z velké části proběhnout bez problémů.
 
A že to teda byl koncert. Iggy tasil svoje staré hitovky (Passenger  atak, k mé radosti došlo i na nadupanou Repo Man) i uměřené množství aktuálního materiálu, který je velmi slušný. Strašně jsem ocenila novou kapelu: Hrála energicky, s lehkostí, sebevědomě, pevně. Kytarista Kevin Armstrong ostatně doprovázel Davida Bowieho i  Morrisseho, se kterým koncertoval i klávesista Seamus Beaghen (známý jak z Iggyho minulosti a od zmíněného Moze, tak z Death in Vegas a od Barryho Adamsona -a především z Madness). Výborná byla rytmická sekce Mat Hector (bicí, hrává s Thomasem Dolbym) a Ben Ellis (méně známý, ale moc dobrý skotský baskytarista). Oproti koncertům na Džbáně i ve Sportovní hale to bylo hudebně daleko lepší. Iggy neměl se zpěvem žádné problémy a k mé potěše si koncert velice užíval - smál se, dělal spiklenecké ksichty, vyloženě se radoval. Jasně že už nemetá kozelce, ale ve skoro 70?! Supr. Bavil se a přitom působil přátelsky, Iggyho vyjadřování mezi písněmi opírající se o slovo "fuck" není zlé a agresivní, je to spíš jakási štěněcí radost, svěřila bych mu svoje úspory.
 
S avizovaným koncem kariéry to snad nebude tak horké - vzkaz, který v noci přes facebook poslal fanouškům, kteýrm bouřka upřela poslední dva přídavky, je jasný: "Až se vrátím, začnu přesně tam, kde jsme skončili." Jdu!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.