Share |

Letní škola talentovaných romských dětí žádá o finanční podporu

foto: pořadatel akce

Dostala se k nám zpráva od Idy Kelarové, která vede o. s. Miret. Letos v létě pořádají opět program pro talentované romské děti a mládež a žádají o finanční podporu. Rozhodli jsme se její žádost zveřejnit na protisedi.cz. Tady je:
 
Ida Kelarova a o. s. Miret, které se orientuje na pedagogickou, kulturní a uměleckou činnost, letos v létě opět jako každý rok připravují program pro talentované romské děti a mládež. Letos jsme se rozhodli uspořádat letní školu Romano drom v rekreačním středisku blízko Lipan na východním Slovensku ve dnech 26. 7. až 10. 8. 2014. Na této letní škole se sejde 60 romských dětí z České, Slovenské a Maďarské republiky ze sociálně slabých rodin, dětských domovů a romských osad.
 
Nabízíme dětem bohatý umělecko - vzdělávací program po celou dobu jeho trvání, kdy budou děti a mládež pod dohledem kvalifikovaného uměleckého týmu pracovat na sobě a svém osobním růstu. Také vám s radostí oznamujeme, že letos se nám poprvé podařilo sehnat základní finance na ubytování a stravu pro 40 romských dětí, umělecký tým a 10 dobrovolníků z Visegradského Fondu, za což jsme nesmírně vděční.
 
Zbývá nám však ještě 20 dětí, za které vás prosíme o finanční pomoc. Náklady na jedno dítě (cestovné, ubytování a strava na 15 dnů) činí 245 eur. Workshopy a další aktivity dostávají děti za odměnu, že na sobě budou pracovat. Náš umělecký tým, včetně dobrovolníků a hostů bude pracovat s dětmi bez nároku na jakýkoli honorář.
 
Součástí letní školy jsou také koncertní vystoupení složené z účastníků této letní školy, členy České filharmonie a profesionálních umělců, kteří společně vystoupí v romských osadách na východním Slovensku.
 
Myšlenkou Romano drom je zviditelnit situaci romských dětí žijících na východním Slovensku. Tuto oblast navštěvujeme a také zde pracujeme již po dobu 20-ti let. Vidíme, že další a další generace přežívají v podmínkách, které jsou naprosto nelidské. Přestože vynakládáme naše úsilí, finanční zdroje, energii, čas a investujeme toto všechno do pomoci právě těmto dětem, cítíme stále potřebu,   aby se naše společnost začala víc zajímat o tyto zdravé a inteligentní děti. Aby je společnost přestala ponižovat z pohledu své kultury, která je jim naprosto cizí z důvodu sociálního vyloučení a začala si uvědomovat, že tyto děti opravdu potřebují nás a naší pomoc a že se bez ní nemohou realizovat. To považujeme za jedinou cestu pro jejich lepší budoucnost.
 
Děkujeme všem, kdo nás podpoří a přispěje k obohacení dětí, jimž byl dán talent, ale životní podmínky jim nedovolily jej rozvinout.
 
S úctou
Ida Kelarová,
ředitelka o. s. Miret
w/ www.miret.cz
 
- - -
 
Informace, jak a kam přispívat:
Bankovní spojení Miret: 78-9945800227/0100
IBAN: CZ2901000000789945800227
SWIFT (BIC): KOMBCZPPXXX
Při obdržení vašeho finančního příspěvku vám rádi zašleme darovací smlouvu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.