Share |

Anketa o módě a stylu: Se zpěvačkou Idou Kelarovou

foto: Jef Kratochvíl

Ida Kelarová má kořeny v romsko-moravské hudební rodině. Kromě toho, že vede mnoho pěveckých workshopů na celém světě již více jak 30 let, věnuje se i svému občanskému sdružení Miret, v rámci kterého pořádá pravidelně umělecké tábory pro talentované romské děti ze sociálně slabých rodin Romano drom. Založila dětský pěvecký sbor Čhavorenge a sama je uznávanou zpěvačkou a hudebnicí. O tom, co má na své práci ráda, jak dobíjí baterky a co dělá proti šedi, nám napsala do naší ankety.
 
Vaše definice módy a stylu?
Myslím si, že lidé by se neměli držet toho co je IN, ale toho, co jim sluší a v čem se cítí skvěle.
 
Co máte nejraději na své práci? 
Nejraději mám lidi, kteří jsou otevření a pracují na sobě. Mám obrovskou radost, když přijde někdo, kdo si myslí a věří tomu, že zpívat neumí, protože když byl malý, tak mu nějaký neuvědomělý dospělák řekl, ať raději nezpívá, což v mé interpretaci je „zavři hubu“, a po třech dnech prozpívaných ze srdce, anebo i hlouběji z duše, odchází s tím, že všechno je úplně jinak. To je opravdu nádhera.
 
Jak si dobíjíte baterky?
Zpěvem z plného hrdla. Když vyzpívám vše, co mě trápí, bolí, i z čeho mám radost, anebo když mě někdo naštval. Kdybych nezpívala, tak bych určitě byla na práškách. Musím říct, že v mém pokročilém věku mě občas něco zabolí, ale baterky nabíjet pořád umím.
 
Co vás zaručeně potěší?
Miluju kytky, zahradu a ticho. To je moje srdcová záležitost. Sedět na lavičce vedle svého muže Dežiho, nemluvit… Prostě jen tak cítit a vnímat ticho a přírodu.
 
Co děláte proti šedi?
Uvědomím si, že život je obrovská výzva a začnu pozitivně přemýšlet a tvořit.
 
www.miret.cz
http://kelarova.com/cs/
Youtube Ida Kelarova a Čhavorenge (více videí zde)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.