Share |

Kompostovat můžete i ve městě. Víme jak

Komunitní kompostování - předcházení vzniku bioodpadů
foto archiv autorů Kompostuj.cz

Kompost nepatří jen na vesnici.
Pokusy zřádit kompostér třeba na balkoně nebo u městského domu tu byly už před lety. Od kutilských snad zahrádkářů z 80. let se ale vývoj posunul.
O kompostování v rámci komunity se stará projekt Kompostuj.cz. Propaguje vytvoření kompostů v rámci komunity, které prospěje všem v okolí.
Kompostování bioodpadu může značně snížit množství odpadu naházeného do popelnic a vytvoří také humus vhodný pro rostliny. Svůj kompost můžete také osadit žížalami, které se postarají o další procesy.
Občanské sdružení Arnika zase rozjelo kampaň Nespaluj, recykluj - i tato aktivita má podpořit možnosti ekologického zacházení s odpadem.
 
Více na http://www.kompostuj.cz/ a v následující tiskové zprávě:
 
Komunitní kompostování je založeno na principu komunity, která má stejný zájem – zpracovávat bioodpady formou kompostování.
Z legislativního hlediska je třeba rozlišit komunitní kompostování občanů a komunitní kompostování obce. Komunitní kompostování občanů je aktivitou většinou menší skupiny jednotlivých osob, které kompostování organizují ze své vlastní iniciativy bez ohledu na systém nakládání s odpady v obci. Často je komunitní kompostování doprovázeno dalšími aktivitami komunity jako je např. péče o květiny, keře a stromy v okolí domů, spolupráce v rámci mateřského centra apod.
Komunitní kompostování obce je definováno novelou zákona o odpadech (Zákon 314/2006 Sb. ze dne 23. května 2006, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb.) a  dává obci nástroj aby mohla pomocí vyhlášky zřídit systém pro předcházení vzniku bioodpadů. Tento nástroj  je především ekonomický neboť se sebraný materiál kompostuje v místě jeho vzniku a snižují se tak náklady na zpracování odpadů.
V obou výše uvedených případech jde o předcházení vzniku bioodpadů, protože namísto spalování a skládkování se stávají surovinou pro výrobu kompostu – organického hnojiva.
Občanské sdružení Ekodomov se inspirovalo zahraničními zkušenostmi a vytvořilo koncept uzavřeného dvoukomorového kompostéru pro kuchyňské bioodpady, který nenarušuje okolí esteticky či zápachem, je vyrobeno z recyklovaného plastu, je odizolované pro udržení stabilních podmínek a uzamykatelné pro zajištění kvality kompostu, správy kompostování i prevenci vandalismu. Objem tohoto kompostéru je cca 600 litrů a při zapojení 15 rodin je schopen zpracovat od 2,5 do 3,5 tun bioodpadu za rok (při průměrné produkci bioodpadu 0,27kg/den/obyvatele) a tím dokáže ročně ušetřit jen za náklady na spalování až 15 tisíc Kč (při ceně za spalování 4500,-Kč/t), náklady na svoz bioodpadů není započítán. Produkce kompostu je  podstatně nižší, protože bioodpady obsahují okolo 80 % vody a přibližně 60-70 % oraganického materiálu je mikroorganismy přeměněno na oxid uhličitý a vodu, tím nám vzniká pouze cca 250 kg kompostu za rok. V České republice je více než 30 takových kompostérů. Většinu z nich zajistilo občanské sdružení Ekodomov vrámci svého projektu. Seznam komunitních kompostů s kontakty na správce najdete na stráce www.ekodomov.cz.
Tato forma kompostování není omezena způsobem ani velikostí, ale zpravidla je tvořena 10 - 20 rodinami. Často se komunitní kompostování uplatňuje v bytové a sídlištní zástavbě, kde obyvatelé nemají možnosti vlastní zahrady. Komunitní kompostování má svá specifická pravidla podobná provoznímu řádu včetně správce, který dohlíží na správný chod kompostéru a řídí v tomto smyslu celou komunitu.
Za o.s. Ekodomov
Pavel Pšenička a Tomáš Hodek

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.