Share |

KomfortMag pronikl na Facing Pages 2012 - festival nejlepších evropských nezávislých časopisů

foto: Komfort Mag

Komfort byl vybrán mezi 25 nejlepších současných evropských nezávislých časopisů a zúčastní se startovního ročníku festivalu Facing Pages, který proběhne 20. – 22. dubna 2012 v Arnhemu v Holandsku.

Facing Pages je událostí v oblasti nezávislých časopisů v Evropě. Kromě výstavy několika desítek vybraných magazínů nabídne dvoudenní sympozium s prezentacemi titulů a přednáškami celé řady známých autorů o budoucnosti tištěných médií. Představí se mj. Charlotte Cheetham (manystuff.org), Simon Esterson (Eye Magazine) a Paul Willoughby & Matt Bochenski (Little White Lies).
Prezentace Komfortu v podání členů redakčního kruhu Radka Siduna a Pavla Turka je na programu v sobotu 21. 4. ve 12:15. Dramaturgický koncept výstavy na Facing Pages spočívá v kurátorském výběru 25 nejlepších evropských časopisů, mezi nimiž figuruje i Komfort Mag, které jsou dále vyzvány, aby nominovaly dalších 5 magazínů dle svého výběru. Tímto způsobem se do výstavy dostaly i další české tituly OKOLO, Živel a Pedal Project.

Facing Pages představuje nezávislý časopis jako nový fenomén současné vizuální kultury. Editory bývají často sami autoři a grafičtí designéři a právě na ně a na zákulisí vzniku časopisů je festival do velké míry zaměřen. Prostřednictvím vlastních magazínů mohou tvůrci sdílet své dílo a svůj názor na vizuální kulturu s publikem nezávisle na nakladateli a inzerentech a bez kompromisu. Jsou mnohem blíže svým čtenářům než tradiční masová média.

Komfort Mag považuje svojí účast na festivalu Facing Pages za mimořádné ocenění. Prezentace českého časopisu na události takového rozsahu doufejme pomůže nalézt další publikum a příznivce české umělecké scény na celosvětové úrovni a především upevnit postavení české nezávislé časopisecké scény jako samostatné jednotky mezi tradičními médii.

KOMFORT MAG NA FACING PAGES
20. – 22. 4. 2012
prezentace Komfortu 21. 4. ve 12:15
Trans 6, Arnhem, Holandsko
www.facingpages.org

Magazín Komfort byl založen v roce 2008 stejnojmenným občanským sdružením. Projekt Komfort Mag usiluje o vytvoření – v České republice znatelně chybějící a potřebné – funkční platformy pro mladé designéry, fotografy, ilustrátory, malíře a publicisty. Publikuje práce, které by často nepřekonaly mantinely školních výstav, zaznamenává trendy.

Cílem projektu je mimo jiné vymanit tyto autory z ghetta jednotlivých uměleckých disciplín a nabídnout v době mizejících mezioborových bariér atraktivní a poučenou syntézu, která by promlouvala o současném dění v české vizuální kultuře. Komfort se snaží vše propojit do nového překvapivého tvaru s přesahem. Redakčnímu kruhu v žádném případě nejde o vytváření sborníku katalogizujícímu aktuální dění na výtvarné scéně, nýbrž o časopis, který nese názor, místy ironickou nadsázku, komentář, kombinuje různorodé obsahy a dokáže publiku nabídnout ještě další zážitek během listování.

Prostupnost žánrů navíc bere jako příležitost k propojení publik, která se zajímají o současnou městskou kulturu, proto je Komfort distribuován nejen v galeriích, ale také v obchodech s alternativní hudbou nebo autorskou módou a designem.

Komfort Mag vychází v bilinguální česko-anglické verzi, dosud bylo vydáno 8 čísel.

www.komfortmag.cz
www.facebook.com/KOMFORTMAG


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.