Share |

Kočovný romský stan oslaví své páté narozeniny na Vltavě

Roma Big Top na Lodi Tajemství
foto: pořadatel akce

Již pátým rokem vytváří projekt Roma Big Top otevřený prostor, ve kterém se Romové a Neromové  společně setkávají s romskou kulturou a historií. Organizátoři se rozhodli to oslavit na vodě –  program plný hudby, divadla, literatury, workshopů a vzdělávacích seminářů se 7. a 8. září 2016 přesune na Loď Tajemství. Pražská Náplavka se tak na dva dny promění v centrum romské kultury. /WEB/
 
Projekt vznikl z potřeby přiblížit romskou kulturu v celé její komplexitě publiku z řad široké veřejnosti. Chtěli jsme ji přinést do veřejného prostoru – tam, kde se lidé běžně pohybují a kde tráví svůj volný čas,“ říká pořadatel akce, Adam Pospíšil z organizace Pražská společnost bloumající veřejnosti. Kočovný romský stan si za pět let své existence našel mnoho příznivců. Od ostatních akcí se odlišuje zejména svou otevřeností – ať už směrem k publiku či vystupujícícm: „Na projektu se za celou jeho historii podílelo několik desítek romských umělců. Ceníme si zejména spolupráce s mladými talenty, kterým Roma Big Top pomáhá dostat se do povědomí odborné i laické veřejnosti. Dáváme prostor lokálním projektům a osobnostem, které se v rámci Romského stanu mohou setkat se špičkovými umělci a navzájem se inspirovat,“ dodává Pospíšil.
 
Jedním z takových projektů je divadelní skupina Ara Art. Ta vystupuje od roku 2011 a na realizaci Romského stanu se podílí od samého počátku. Její autorské hry se za tu dobu staly neodmyslitelnou součástí festivalu. Mladí romští herci se jejich prostřednictvím snaží poukázat na situaci Romů v české společnosti a spolu s diváky ji začít měnit k lepšímu. „Spolupráce s Roma Big Top si velmi ceníme. Umožňuje nám zaujmout publikum v Praze i jiných městech České republiky, které bychom jinak oslovovali jen velmi obtížně, a tím naplňovat náš hlavní cíl – vytvářet prostředí, které by podporovalo pozitivní společenskou změnu, aktivizovalo Romy a probouzelo v nich občanské cítění,“ hodnotí působení Ara Art v rámci Roma Big Top její ředitel, Bc. David Tišer, který je zároveň autorem uváděných her.
 
Kromě divadelních a hudebních vystoupení nabídne Romský stan i autorská čtení, workshop klaunského a artistického umění, taneční vystoupení nebo soutěž v rapování, které se mohou zúčastnit začínající umělci a o jejímž vítězi rozhodnou diváci. Z hudebních stylů se kromě tradiční romské hudby představí R'n'B, funky, rap, jazz nebo Rom'n'Roll. Ve stanu bude po oba dny k dispozici i kavárna s romskou literaturou a návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si výstavu Muzea romské kultury s názvem Příběh Romů, která zobrazuje klíčové momenty romské historie a současnosti. Vstupné na akci je zdarma a celý program je otevřený všem.
 
Projekt je podpořen Radou vlády pro národnostní menšiny a Ministerstvem kultury.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.