Share |

Kino Pilotů chystá Večer íránských filmů

V premiéře bude uveden snímek Radio Dreams
foto: Artcam

Už 6. ročník Festivalu íránských filmů se na začátku roku 2017 uskuteční v pražských kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Royal a v Kině Pilotů. Ohlédnutím za 5. ročníkem a zároveň první ochutnávkou nadcházejícího bude Večer íránských filmů, který se 13. října uskuteční v Kině Pilotů v Praze. V rámci něj proběhne slavnostní premiéra poetické komedie Radio Dreams a uvedeny budou také snímky Taxi Teherán a Obyčejný člověk.
 
„Snímek Radio Dreams připomíná poetiku filmů Jima Jarmusche a Akiho Kaurismakiho. Druhý celovečerní film režiséra Babaka Jalaliho získal hlavní cenu Zlatého tygra na filmovém festivalu v Rotterdamu, který kdysi pro svět objevil i Knoflíkáře Petra Zelenky,“ říká Anna Kopecká ze společnosti Film Distribution Artcam.
 
Hlavním hrdinou filmu Radio Dreams je Íránec Hamid, který se po odchodu do Spojených států pokouší uskutečnit svůj americký sen a pokračovat ve spisovatelské dráze. Místo toho ale trčí v malém lokálním rádiu a bojuje s majiteli, kteří jeho naučné pořady „ničí“ reklamou. Hamid právě chystá svůj velký plán, od kterého si hodně slibují i majitelé stanice: uskutečnit společnou živou jam session první afghánské rockové kapely KabulDreams a jejich idolu – americké Metallicy.
 
Během Večera íránských filmů budou ve vršovickém kině uvedeny také filmy Taxi Teherán a Obyčejný člověk. Oba dva zhlédli již návštěvníci 5. ročníku Festivalu íránských filmů letos v lednu. Jeho tvůrci v těchto dnech finišují s přípravami šestého ročníku. „Uskuteční se od 10. do 15. ledna 2017. Stejně jako v minulých letech uvede to nejvýznamnější z íránské kinematografie napříč žánry. Festival nabídne také bohatý doprovodný program – například tematickou výstavu či koncert. Slavnostní zahájení 6. ročníku Festivalu íránských filmů proběhne v kině Lucerna,“ říká ředitelka festivalu Andrea Svobodová. Stejně jako v minulých letech se festival také letos přesune po Praze do Brna a Bratislavy.
 
Projekce filmů Taxi Teherán a Obyčejný člověk začnou v Kině Pilotů v 18:00. Následovat bude od 20.00 premiéra snímku RadioDreams.
Filmy budou uvedeny s českými titulky.
 
SYNOPSE FILMŮ

Taxi Teherán (82 min.)
Jafar Panahi se ve svém posledním filmu uzavírá do ještě omezenějšího prostoru: do taxíku, který sám řídí. Režisér, jehož celá filmografie představuje odvážný hlas vzdoru, vyhrál s filmem Taxi Teherán, ve kterém mistrovsky rozehrává mnohovrstevnatou mozaiku ze života současného Íránu, Zlatého medvěda za nejlepší film na Berlinale 2015.
 
Obyčejný člověk (100 min.)
Osmdesátiletý osamělý důchodce se tváří v tvář nastupující Alzheimerově chorobě rozhodne navštívit svého syna žijícího v zahraničí. Organizaci jeho cesty ale dostane na starosti mladá okouzlující dívka, do které se zamiluje, vzdá se myšlenek na jakékoli cestování a rozhodne se jí před tím, než ho zcela zradí paměť, vyznat lásku, a to za jakoukoli cenu.
 
Radio Dreams (97 min.)
Jeden den v životě malé rádiové stanice Pars Radio, vysílající v perštině ze San Francisca. Není to ale jen tak obyčejný den, protože dnes večer má v Pars Radiu zahrát živě legendární Metallica s kapelou Kabul Dreams, první rockovou skupinou z Afghánistánu. Ale do večera je ještě daleko a Hamid, spisovatel v exilu a programový ředitel rádia, má před sebou dlouhý den...

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.