Share |

Je tady festival Kulturní ozdravení Mariánských Lázní

foto: pořadatel akce

Pavilon Ferdinandova pramene se od 6. června na 4 týdny stane místem nejvyšší koncentrace kulturního dění v regionu. Už tento pátek totiž startuje festival Kulturní ozdravení, který má ambici přitáhnout do regionu nové návštěvníky všech věkových skupin. Kolonáda na Ferdinandce se v rámci akce promění v galerii s kavárnou, současně ale i divadelním jevištěm, hudební scénou a dílnou pro pořádání workshopů. Akci zahájí pořadatelé v 18 hodin krátkým proslovem, následovat bude vernisáž a ve večerních hodinách pak dvojice koncertů – zahraje londýnská formace Immigrant 007 a chybět nebude ani industriálně folková kapela Kittchen.
 
„V sobotu bude program pokračovat se zaměřením na děti a seniory,“ prozradil pořadatel Vojtěch Franta ze sdružení Švihák. „Od 15 hodin totiž otevřeme tančírnu právě pro ně, o kterou se postará Dance Studio Wanted. Již od 18 hodin se pak program vymění a veřejnost bychom rádi pozvali na tančírnu pro mládežníky i dospělé v podání tanečních skupin ZUŠ v Mariánských Lázních – Ubaari. Chybět nebude ani Junior Dixieland ZUŠ v Mariánských Lázních,“ dodává jeden ze Šviháků. Nedělní program naváže uměním lahodícím oku – od 15 hodin se mohou návštěvníci akce těšit na fotografický workshop pod vedením Václava Macha.
 
“Po pořádné dávce kultury si můžete osladit život českou fair-trade kávou  DoubleShot, prohlédnout či zakoupit současný český product design z galerie Supermarket WC, či se projet na koloběžce našich Plzeňských partnerů k světu,” vysvětluje zástupce pořádajícího sdružení Vojtěch Franta.
 
Stejně jako město Marienbad bylo založeno na promenádování se, tak by měl i host našeho festivalu zavítat na Panoramu, kde ve dnech 14. a 15. 6. proběhne jedinečné představení skupiny Depresivní Děti touží po penězích. Hra se jmenuje Loni v Marienbadu. Made in Czechoslovakia a je inspirovaná slavným artovým filmem Alaina Resnaise.
 
Nejsilnější procedura Kulturního Ozdravení bude PechaKucha Night na Kolonádě Maxima Gorkého 20. 6. 2014 ve 20:20. Tato již tradiční (historicky druhá) akce, přivádí do Mariánských Lázní nejznámější celebrity ze světa kreativců a snaží se oživovat místa, která to potřebují. Upozorňujeme, že tato akce je vhodná jen pro kulturně otužilé.
 
„Mariánskolázeňští si jistě pamatují festival Kontejnery k světu nebo speciální přednáškovou akci Pecha Kucha Night,“ připomíná šéfka programu Marta Schneiderwinklová. „Právě na tyto akce Kulturní ozdravení navazuje, pořádá ho stejný tým občanského sdružení Švihák,“ dodává s tím, že akce je součástí dlouhodobé koncepce sdružení, které se snaží o změnu v Mariánských Lázních pomocí rozšíření nabídky kulturního programu tak, aby město přitahovalo nejen tradiční lázeňské hosty, ale i mladé, jako tomu bylo například za první republiky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.