Share |

Interaktivní výstava Moje cesta zprostředkuje život lidí se zdravotním postižením

Moje cesta
foto: pořadatel akce

Ve velký interaktivní a zážitkový svět pro malé i velké se od 4. do 29. června promění jeden z pavilónů Výstaviště v pražských Holešovicích. Cílem výstavy Moje cesta, která se uskuteční v rámci projektu chodicilide.cz, je zprostředkovat každodenní život lidí se  zdravotním postižením. Výstava probíhající na 1 350 m2 se stane největší takto zaměřenou expozicí u nás. Vstup je zdarma.

"Návštěvníci budou moci poznat a vyzkoušet si na vlastní kůži každodenní život lidí se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením. Zjistí, že jejich světy nejsou odlišné, jen musí na svých cestách překonávat jiné překážky,“ vysvětluje Jana Vožechová z Nadace Sirius.„Stejně jako celý projekt chodicilide.cz i výstava Moje cesta je připravována ve spolupráci s odborníky a lidmi se zdravotním postižením," dodává.

Samotná expozice výstavy je složena ze speciálních sekcí, jsou to: bezbariérový byt pro lidi s tělesným postižením, sekce demonstrující pohyb a vjemy v prostoru bez využití zraku a v neposlední řadě sekce zprostředkovávající komunikační cesty s osobami s postižením sluchu. Nemalý prostor je věnován rozmanitým pomůckám, mezi nimi najdete například počítač s hlasovým výstupem, párovač ponožek, osobní zesilovače, předměty denní potřeby a desítky dalších. Jaké to je pohybovat se na vozíku nebo bez použití zraku s potřebnými pomůckami v běžném provozu na ulici si budou moci návštěvníci vyzkoušet na speciálně vyrobené dráze. Že život lidí se zdravotním postižením je také plný sportu a zábavy, dokreslí různá hřiště a herní zóna.

Každodennost života lidí se zdravotním postižením je v rámci výstavy zprostředkována jak samotnou expozicí, tak zajímavým doprovodným programem. Na velké projekci bude možné zhlédnout přes tři sta děl ze středních a základních škol – fotografie, kresby a texty vznikly v rámci tvůrčí výzvy Moje cesta.

V pondělí až pátek v čase od 9.00 do 15.00 hodin je výstava otevřena pro organizované prohlídky škol, veřejnosti bude přístupná v pracovní dny od 15.00 do 18.00 hodin, v sobotu od 9.00 do 18.00 hodin. Návštěvníci budou moci absolvovat prohlídku výstavy s průvodcem.

Druhá vlna jedné z největších sociálních kampaní v České republice chodicilide.cz, která se zaměřuje na komunikaci lidí se zdravotním postižením a bez něj, probíhá od konce prosince 2012. Kromě kampaně v médiích a výstavy Moje cesta zahrnuje také prožitkové workshopy na středních školách, zaměřené na komunikaci s lidmi se zdravotním postižením.

www.chodicilide.cz

facebook.com/chodicilide.cz
www.youtube.com/chodicilide

TV spoty 2013 – dvě verze:
http://www.stream.cz/uservideo/781853-tv-spot-chodiclide-cz-soused
http://www.stream.cz/uservideo/781854-tv-spot-chodiclide-cz-oslava

O Nadaci Sirius 
Cílem Nadace Sirius je pomáhat dětem, které neměly v životě štěstí. Nadace hledá systematická a účelná řešení problémů dětí s důrazem na jejich prevenci. Maximálně využívá české a mezinárodní zkušenosti a příklady dobré praxe, spolupracuje s předními odborníky. Za dobu svého působení podpořila Nadace Sirius šestnáct projektů zaměřených na ohrožené rodiny a děti, provozuje také informační portál sancedetem.cz. Více informací o činnosti nadace na www.nadacesirius.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.