Share |

Houbobraní v Praze!

repro k akci

V houští trávy kartonové houby, na stromě vlněné jmelí, mezi větvemi pavučina, a na nebi plyšový oblak. V září 2011 během Houbaření Nadace Form i Kształtów se proměnil Park Kultury v Powsinie u Varšavy v les plný netradičních instalací. Úspěch tohoto projektu způsobil jeho pokračování- Čas na Houbaření v hlavním městě České Republiky! 

Utíká od triviálních řešení a jde proti jednoduchým svazkům, Iza Rutkowska z Nadace Form i Kształtów se rozhodla prezentovat craft art v neobyčejným kontextu jakým je  les. Původní inspirací bylo houbaření, a téma ke kterému se pozvaní designéři měli postavit byly lesní objekty. U vchodu na "výstavu" každý dostal mapu, houbařské altasy, a "košíky". Behem sbírání kartonových hub, od Roberta Czajki, se mohlo nečekaně narazit na lesní instalace. Jinak než v tradičních prostorách výstavy, bylo nutno zachovat pozornost, aby během procházky klikatými pěšinami nic nepřehlédli. 

Projekt byl přijat s nadšením ve Varšavě, a jeho kurátorka se rozhodla ideu nevšedního Houbaření přenést do Čech, kde sbírání hub je národní tradicí.

Čtvrtého listopadu kartonové muchomůrky a smrže od Roberta Czajki budou sbírat Češi v pražském parku Stromovka. V minulém roce byli mezi pozvanými umělci : Nina Braun, Marta Niemywska i Dawid Grynasz, Magdalena Frankowska, Dominik Cymer a Kasia Lorenz, Michał Jońca, Magda Major a Anna Ławrynowicz, Studio Mysikrólik, Kacper Grochowski, Iza Gkagkanis, Ania Iwaniuk, Mirella von Chrupek, Tomasz Dubiel. Tento rok z tématem Houbaření se budou měřit s designéry z České Republiky: Studio DeForm, Okolo, Trash Made, Qubus. 

Houbaření, stejně jako jiné projekty Izy Rutkowske z Nadace Form i Kształtów, je jakousi mutací aktivity, kterou je  site-specific. Zohledňuje změny v oblasti, která nebyla navržena jako galerie umění. Projekty nadace nekončí akcentováním viditelných nebo odhalování skrytých znamení v prostoru, jejich transformaci a prezentaci, ale tak že se pokouší o vyřešení sociálních problémů, jakým v případě Výprodeje byl spor mezi majitelem místní kavárny a obyvateli. Vždy zapojí osoby rozličných povolání, kteří se díky ručně vytvořeným objektům poznávají a vstupují v dialog.

A právě dialog, a ne samotné objekty, je klíčový pro projekty Nadace Form i Kształtów. Iza Rutkowska navazuje na jednoduchý svaz, univerzálních témat, které jsou snadné k přijetí stejně v Polsku jako v zahraničí. Poskytuje projektům formu, kterou lidé v každém místě mohou doplnit vlastní látkou. 

https://www.facebook.com/events/155144261295536/160117004131595/?notif_t=pl

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.