Share |

Stanislav Libenský Award 2012 a Cherchez la femme: Mladá krev i tradice na výstavě světového skla

foto: 2media

Sklářské skvosty zaplní od 21. září do 30. listopadu ambit kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Prezentace prací účastníků 4. ročníku prestižní mezinárodní soutěže pro studenty vysokých uměleckých škol Stanislav Libenský Award spojená s výstavou Cherchez la femme – společná cesta Libenský-Brychtová je první expozicí, kterou Jiřský klášter hostí po dlouholetém působení Národní galerie. Mimořádně inspirativní konfrontace tvorby nejmladší generace sklářských výtvarníků a legendární sklářské dvojice Libenský-Brychtová, nabízí pozoruhodný zážitek znalcům i široké veřejnosti.

Ústředním motivem nového sklářského řemesla již není jenom funkčnost, ale i svoboda tvorby. Vystavené exponáty jsou nejen nádhernými uměleckými díly, ale zároveň výpovědí o současném životním stylu. Bez aktivní účasti laiků – publika a zákazníků – by evropské sklářství nemělo budoucnost. Každoročně udělované ocenění Stanislav Libenský Award je poctou významnému umělci a pedagogovi, právem považovaného za největšího českého sklářského výtvarníka. Zároveň je jedinečnou celosvětovou přehlídkou mladé nastupující sklářské generace.

Letos se o něj uchází 48 studentů z celého světa – z Japonska, Austrálie, USA, Turecka, Velké Británie, Francie, Dánska, Švédska, Estonska, Koreje, Číny, Lotyšska, Bulharska, Německa, Maďarska, Polska, Slovinska, Slovenska a samozřejmě České republiky.

Stanislav Libenský Award je pro začínající skláře mimořádnou příležitostí předvést své absolventské práce vytvořené libovolnou sklářskou technikou v reprezentativním prostředí a na mezinárodní úrovni. O vítězi rozhodne porota složená z respektovaných odborníků: Uty M. Klotz, Jiřího Harcuby, Milana Hlaveše, Oldřicha Palaty, Oldřicha Plívy, Jindřicha Smetany a Jiřího Šetlíka.

Pro laureáta Stanislav Libenský Award je připraven třítýdenní letní studijní pobyt na vyhlášené Pilchuck Glass School v USA. Jeho jméno bude oznámeno 20. září v rámci slavnostního galavečera, který se koná v Nové Galerii Pražského hradu za účasti reprezentantů kulturně-politického života České republiky. Druhou cenu, týdenní pobyt ve sklárně včetně ubytování, vzorování a kapesného, poskytne společnost AJETO. Dále bude udělena zvláštní cena společnosti LASVIT za nejlepší design, jejíž výherce obdrží šek ve finanční hodnotě 5000 USD. Udělena bude rovněž zvláštní cena sklárny RÜCKL CRYSTAL, jejíž výherce získá pětidenní stáž ve sklárně v Nižboru, zahrnující vzorování na huti, možnost konzultace s pracovníky sklárny, ubytování a dopravu.

Iniciátorem celého projektu je Pražská galerie českého skla.
Stejně jako u předcházejících ročníků, také tentokrát téma doprovodné výstavy nabízí kontrast, poučení i radost z krásy a rozmanitosti skla. Cherchez la femme – společná cesta Libenský – Brychtová, připomíná osudovou ženu v tvorbě Stanislava Libenského a patronku Stanislav Libenský Award Jaroslavu Brychtovou. Jejich společné dílo dnes hrdě vystavují muzea a galerie doma i v zahraničí a oceňuje je celý odborný svět. Téma ženy bylo zvoleno také s respektem k prostředí Jiřského kláštera, někdejšího prvního kláštera v Čechách (založen v 2. pol. 10. stol.).

Nepřehlédnutelným letošním lákadlem výstavy Stanislav Libenský Award 2012 & Cherchez la femme je originální čtyřmetrová Pyramida, postavena na nádvoří Jiřského kláštera. Základním stavebním materiálem jsou skleněné simaxové poklice, které k volné tvorbě uměleckého objektu, poskytla společnost Kavalierglass. Rozčtvrcení pyramidy umožňuje návštěvníkům vstoupit a nechat se obklopit sklem.

Výstavu provází vydání česko-anglického katalogu (cena 300 Kč) a řada zajímavých doprovodných akcí. Kurátoři, studenti, designéři, architekti a všichni další zájemci jsou zváni na Sklářské symposium 21. 9., na kterém se budou prezentovat čeští i zahraniční skláři, pro veřejnost je vstup zdarma ke vstupence na výstavu. Komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Stanislav Libenský Award Mgr. Milanem Hlavešem, Ph.D. je na programu 18. 10. v 17 hodin, výklad je zdarma k platné vstupence.

Výstava Stanislav Libenský Award 2012 & Cherchez la femme
Výstava světového skla
Jiřský klášter na Pražském hradě
21. září—30. listopadu 2012

otevřeno denně
10—18 hod.

Vstupné: základní – 120 Kč, snížené (děti
7–15 let, senioři, studenti) – 100 Kč, skupinové vstupné nad 20 osob – 60 Kč, rodinná
vstupenka (2 dospělí+2 děti) – 250 Kč, pedagogický dozor, – zdarma.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.