Share |

FIX THE ICELAND - cyklistický roadtrip islandskou přírodou

Posunutí hranic jízdy na fixed gear kole – hlavně o tom byl letní projekt tří kamarádů, Kryštofa Hlůže, Kryštofa Melky a Jakuba Voverky, kteří za měsíc ujeli 1200 kilometrů islandskou přírodou.

Nevyhnuli se překonávání mnoha překážek, zažili spoustu vrtochů islandského počasí, ale neměnili by a vyrazili by znovu – i když tentokrát možná spíš v Super jeepu (superjeep.is zprostředkovává tour po Islandu v jeepech – jde o speciálně upravené jeepy s extrémě  zvedlým podvozkem a  obrovskými koly, které projedou úplně všude.)

 

Byl to dlouhodobý plán, nebo spíš spontánní nápad?

Nápad expedice se zrodil asi půl roku před odjezdem u Kryštofa v kuchyni, kdy Kuba básnil o Islandu, což není až tak spontánní, nicméně to, že opravdu pojedeme padlo asi deset dní před odjezdem (a to včetně letenek).

Inspirací byla především cesta, při které před dvěma lety Kryštof Hlůže a dva naši kamarádi procestovali evropu na fixed kolech (3501km.blogspot.com). Po této zkušenosti chtěl Kryštof podniknout něco extrémnějšího a posunout hranice cestování na fixed kolech ještě dál, a to do terénu!

 

Proč zrovna Island?

Islandská příroda je jednou z nejrozmanitějších na planetě. Pokud se člověk vydá vstříc této drsné krajině a ještě na fixkách, pak si může být jistý, že rozhodně pocítí absolutní kontrast mezi sílou přírody a člověkem, který bychom hledali jen na málo místech planety. A potká tam všechno: pustou poušť, ledovce, divoké ledovcové řeky, lávová pole, moře - a tím výčet zdaleka nekončí.

 

Splnil Island očekávání, nebo vás něčím překvapil?

Se vším všudy. Naše očekávání Island předčil, a to ve všech směrech. Krajina nás překvapovala každou vteřinou. Od Aljašky přes měsíční krajinu až po hory jak z Marsu. Stejně tak počasí: valící se mlhová tsunami, zasněžený spacák po ránu nebo padesátistupňová koupel v jeskyni. O ochotě a bezprostřednosti Islaňdanů nemluvě.

 

Co je váš love & hate tohohle výletu?

Těžko si vybrat mezi termálníma jezírkama, lidma, co jsou ochotni vždy pomoctm a naším milovaným Skyrem. Tenhle islandský tvaroh jsme si fakt zamilovali. Jestli jste někdy ochutnali něco, co vás po každodenním půlkilovém nášupu celé tři týdny neomrzí, tak nám napište.

Nějakej hate bychom na Islandu těžko hledali, ale v Praze hned po návratu přišel rychle. Kryštofovi šlohli islandský speciál, který přežil všechno. Těžko hledat trefnější příklad rozdílu těchto dvou zemí. Take care of your bike!

 

Jeli byste znovu?

Na Island každopádně, ale třeba v Super jeepu.

 

Když si uvědomím, že jste se vydávali na měsíc na kola, předpokládám, že jste potřebovali docela vybavit...

Jo, vezli jsme většinu věcí na zádech, takže jsme výbavu museli dost minimalizovat a promýšlet. Hledali jsme opravdu kvalitní věci, které se hned na začátku expedice nerozpadnou, třeba jako náš stan.

Vedle expedičních kol od Festky bychom mohli vypíchnout například univerzální boty od Chrome, které jsme otestovali chůzí v lávovém poli nebo v poušti, stejně jako jízdou v terénu. Tyhle boty v kombinaci s nášlapnýmy pedály (Chrome Kursk Pro – pozn. redakce) plnohodnotně nahradily  cyklistické tretry. Big up for San Francisco guys!

Dále to bylo to nejlepší horolezecké oblečení českého Direct Alpinu, které testují pražští messengeři. Potěšilo především v těch největších vetrně-dešťových smrštích, které nás provázely celou cestu.

Stejně tak třeba brašna do rámu od extrémního bikera Jana Kopky, nebo dvě kila sušeného jihočeského masa Jerky, které, jak jsme zjistili, můžeš dát do jakéhokoliv jídla a dodá ti to energii jak blázen!

 

Sháněla se vám podpora snadno?

Bylo těžké sehnat lidi, které nadchnul náš nápad, a proto bychom samozřejmě rádi poděkovali všem firmám, které naší šílenou expedici podpořili! (Hyena Bike Lab, Drift, Festka, Messenger, Jerky, Funbikes, Red Bull Media, Conrad a Bill-Sport).

 

Kam máte namířeno příště?

Příště už to bude mířit mimo galaxii, těšte se !

 

Autor: Andrea Jandová

 

Chrome – koupíte na www.funbikes.cznebo ve Funbikes v Bořivojově 108, Praha 3, www.facebook.com/funbikes

Fix the Iceland: www.facebook.com/FixTheIceland


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.