Share |

Festival Živé město dnes startuje

repro k akci

Již tento čtvrtek začíná na Praze 6 multižánrový festival Živé město – Ožijte se svou čtvrtí! Akce se koná 20.–23. 9. 2012, festival je určený návštěvníkům všech generací a nejen místním rezidentům, ale i obyvatelům ostatních pražských čtvrtí. Vstup na festival je zdarma.

V blízkosti Vítězného nám. je od 18. 9. zřízena odpočinková zóna, kterou tvoří festivalový rozcestník navržený ateliérem Collaborative Collective a po několik dnů také kavárna.

Program festivalu
Významnou součástí programu, přestože na Praze 6 není funkční kino (nyní probíhá obnova Kina Ořechovka), jsou filmové projekce. Poblíž Vítězného nám. proběhne 20. 9. venkovní projekce filmu Urbanized (G. Huswit, 2011), kterou uvede M. Sidorová (koordinátorka festivalu reSITE). Další dny se uskuteční dvě promítání s následnými diskusemi. Večer 21. 9. patří tématu Praha umělecká: Kultura v ulicích, během něhož budou promítnuty snímky proStory: Načerno veřejně (L. Králová, T. Reichová, 2011) a Pražské pouliční jaro aneb O buskingu v Praze (D. Urbánek, 2012) v Galerii NTK, účast na diskusi přislíbili M. Sidorová, D. Zíta (novinář; Iniciativa BuskerVille) nebo J. Liška (zastupitel Magistrátu hl. m. Prahy, člen kulturní komise). Večer 23. 9. s podtitulem Praha hravá: Život v ulicích se uskuteční v obnovovaném Kině Ořechovka, kde se bude promítat estonský snímek Nový svět (J. Tootsen, 2011) a záznam z intervence Od nevidím do nevidím (K. Šedá, 2011), mezi hosty diskuse se objeví I. Pohanková (Zažít město jinak) či J. Sládek (sociolog bydlení) ad.

Všem, kdo chtějí lépe poznat Prahu 6, je 21. 9. určena komentovaná procházka po Bubenči a Podbabě s teoretikem architektury Richardem Biegelem. Méně obvyklé pohledy na okolí poskytne i 23. 9. architektonická cyklovyjížďka či 22. 9. performance v trafostanici RS 4000 neboli Kokpitu. Během festivalu se dále uskuteční výstava INDUST´ROLL v prostorách nedávno vzniklé bubenečské Kunsthaly-C (např. V. Větrovský, L. Ernýgrová, Adam Stanko, 3AX aj.) s vernisáží 21. 9.
Program obsahuje řadu sousedských aktivit, např. 23. 9. bleší trh na zahradě klubu Klubovna, 20. 9. městskou bojovku RAMUSTRACH! z dílny o. s. Ramus nebo 20. 9. lekci swingu s tančírnou pod širým nebem před Národní technickou knihovnou.

Během dejvického Zažít město jinak, které Živé město, o. s. spolupořádá s kavárnou Vypálené koťátko, proběhnou v Mařákově ul. divadelní představení (Improliga), autorská čtení (Jáchym Topol, Daniela Krolupperová) a o hudební produkci se postarají především místní hudebníci (Vladimír Merta, Iamme Candlewick, Inženýr Vladimír, Bláhovec/Soukup, Hm..., aj.). Pouliční slavnost nabídne mnoho výtvarných workshopů pro děti i pro dospělé, svépomocnou cyklodílnu Cyklosféry, komentované procházky s Pragulic, pouliční kadeřnictví, městskou hru od I Spy, guerilla-knitting, box, masáže, hry Skandinávského domu, sportovní aktivity Sokolu Dejvice a mnoho dalšího.

Více informací viz www.zive-mesto.cz, součástí webu je blog přinášející mj. rozhovory s osobnostmi Prahy 6 či články o inspirativních „oživovacích“ městských projektech v ČR i zahraničí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.