Share |

Festival neziskovek přinese filmy, hudbu i dětský program

foto: pořadatel akce

Nadace Forum 2000 pořádá v pátek 25. dubna v Národní technické knihovně v Praze již 15. ročník veletrhu neziskových organizací NGO Market 2014. Největší akce svého druhu ve střední Evropě, na níž je vstup tradičně zdarma a kterou opět navštíví řada známých osobností, se letos mimo jiné zaměří na vzdělávání, kulturu dárcovství, dobrovolnictví či občanskou angažovanost mladých lidí.
 
Na letošním veletrhu se představí přes 200 neziskových organizací, jejichž pole působnosti se pohybuje od sociálních služeb přes kulturní oblasti, podporu demokracie a lidských práv až po vzdělávání, výchovu či ochranu životního prostředí.
 
„V rámci bohatého programu jsme přichystali celou řadu zajímavých přednášek a workshopů nejen pro zástupce neziskových organizací, ale pro všechny, kterým je blízká tematika neziskového sektoru a rádi by se o ní dozvěděli více. Budeme se věnovat např. rozvoji dárcovské kultury a možnostem firemní filantropie, občanské angažovanosti mladých lidí či způsobům, jak hodnotit „spolehlivost“ neziskových organizací,“říká hlavní koordinátorka projektu Ester Pěkná.
 
Součástí bohatého doprovodného programu však nebudou jen přednášky a další vzdělávací akce zabývající se neziskových sektorem. Své zastoupení zde bude mít i známý projekt Ondřeje Kobzy na oživení veřejného prostoru Piána na ulici, v rámci něhož se návštěvníkům představí pražský instrumentalista Gyulla Banga. Hudební program ještě zpestří DJ Radia 1 Kryštof Koenigsmark.
 
Program akce v letošním roce nabídne také řadu projekcí dokumentárních snímků zaměřených na dětské diváky a uvedených na festivalu Jeden svět s tematikou životního prostředí, migrace, občanské angažovanosti či sociální problematikou šikany a stáří.
 
Neziskovky představí své slavné patrony i dobrovolnické centrum
V minulých letech se NGO Marketu aktivně účastnily např. Aňa Geislerová, Tereza Kostková či Vendula Svobodová, v loňském roce bavil svou originální přednáškou přeplněný sál Jaroslav Dušek. Také v letošním roce přislíbili účast na akci známé osobnosti, které své jméno spojily s patronací různých neziskových organizací. Účast přislíbila např. herečka a patronka Domova svaté Rodiny Kamila Špráchalová, patron občanského sdružení Seppia Jiří Štědroň, patronka Nadace na ochranu zvířat Marta Kubišová, moderátorka a patronka společnosti POHODA Marie Retková či fotbalový internacionál a patron občanského sdružení Donor Martin Vaniak.
 
Řada neziskových organizací se letos přihlásila do programu Dobrovolnické centrum, v rámci něhož se budou aktivně snažit rozšířit své řady o další dobrovolníky. Nabídka aktivit je velmi zajímavá a pestrá. Dobrovolnický program Centra pro integraci cizinců nabízí např. skupinové aktivity pro cizince i Čechy zahrnující výlety po Praze, přednášky či společenské večery, Diakonie Českobratrské církve evangelické bude shánět dobrovolníky, kteří budou v případě mimořádných událostí typu povodní vysíláni na nejvíce zasažená místa. Společnost AFS Mezikulturní programy pak nabídne množství aktivit především pro hostitelské rodiny, které jsou ochotny u sebe doma ubytovat bez nároku na finanční odměnu zahraniční studenty. Zájemci o práci se seniory, zdravotně postiženými či sociálně slabými osobami budou moci využít programy Židovské obce v Praze či společnosti Nová škola, která se specializuje na skupinovou i individuální výuku sociálně znevýhodněných dětí.
 
Bohatý program pro děti a soutěže o zajímavé ceny
Pro nejmenší návštěvníky přichystali organizátoři ukázky přípravy zdravého pohoštění či malování afrických zvířat na obličej v rámci projektu záchrany největší antilopy světa, jíž je poddruh antilopy Derbyho žijící pouze v Senegalu v počtu necelých 200 kusů. Chybět nebude ani oblíbená Nemocnice pro medvídky, kde se děti hravou formou seznámí od studentů medicíny s průběhem návštěv u lékaře a jednotlivými vyšetřeními. Za hudebního doprovodu pak proběhnou i ukázky mumifikace a tajemné staroegyptské ceremonie, která se kdysi odehrávala v hrobkách samotných panovníků. Zájemci o výrobky z konopí ocení ukázky rukodělného zpracování stonků této kontroverzní rostliny či přiblížení možného využití konopných semínek v kuchyni.
 
Nejen dětští návštěvníci pak přivítají jednu z novinek letošního ročníku, jíž bude slosování zajímavých cen věnovaných samotnými neziskovkami. Každý návštěvník získá v rámci losování od vystavujících organizací různé ceny od ručně šitých tašek vyrobených barmskými ženami, deníčky z ručního papíru od Tibeťanů žijících v indickém exilu, drobné předměty z chráněných dílen v Keni, Guiney či Namibii, deskové stolní hry či různé dárkové poukazy a volné vstupenky.
 
NGO Market 2014 se otevře veřejnosti 25. dubna v 11:00 a své „brány“ uzavře v 18:00.
 
Více na http://www.facebook.com/NGOmarket a www.ngomarket.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.