Share |

Allnighters: Stylová party v tančírnách s dřevěnou podlahou

Buqi, Path, MR.CAT

Poslední dobou se stále víc píše a mluví o parties ze série Prague Allnighters. Je docela logické podívat se na tenhle klubový projekt pořádně! Přinášíme dvojrozhovor s Pathem a Mr. Catem, DJi, kteří to tu rozjeli.
Kdy jste si řekl, že v Praze je dost příznivců a sympatizantů northern soulu a spřízněných žánrů na to, aby se udělala party v tomto duchu?
PATH:
Objevení Northern Soulu nebyla nějaká osobní úchylka, štěstí, nebo náhoda. V podstatě jsme jenom důsledně „studovali“ kořeny kultury, kterou jsme měli rádi.
V 90. letech jsme byli pekelně zažraní do ska a early reggae. Jezdili jsme po Evropě po koncertech, navštěvovali se a psali si s vydavateli fanzinů a desek, lidmi co hráli v kapelách, nebo fanatickými fandy. Sami jsme pravidelně organizovali párty a později i koncerty.
Asi před patnácti lety nám začalo být jasné, že kromě jiných příbuzných stylů, je zde jeden žánr, který je s Early Reggae a Ska úplně prorostlý – byl to Soul. Pak přišlo několik let hledání toho „správného Soulu“ a seznamování se. Čekali jsme že to bude jenom taková varianta toho co jsme už znali, ale otevřel se před námi úplně nový svět! A přišel totální fanatismus, který svým způsobem trvá dodnes.
 
Pak už stačilo asi deset let na to učit i lidi, co chodili na naše akce. Z čiré nevole jsme se dostali přes tichou toleranci až k plným parketům a nakonec i do fáze, kdy se o Northern Soulu v Praze dá mluvit jako o fenoménu a o trendu.
Stále jsme ale střídali Soul i s dalšími žánry. A pak už bylo na spadnutí, že doba dozrála na samostatnou noc plnou Northern Soulu. Spolu s Mr. Cat jsme si navíc řekli, že když už má být ta párty jiná, tak od základu a to směrem k tomu, aby formát byl zajímavý. Chtěli jsme aby ta akce byla taková dospělejší, dotažená, více o muzice a méně o chlastu...
 
MR.CAT:
Ve mně to doutnalo od té doby, kdy mi PATH půjčil první dvojcédo (rok 2004) – Soul Survivors (http://www.amazon.co.uk/Soul-Survivors-Various/dp/B000006ZOR) s dokonalým výběrem asi 40 hitů, které jsem hrál furt dokola a půjčoval všem kámošům. Už tehdy jsem věřil, že i Praha má na to, aby se tato hudba mohla hrát celý večer a aby na ni chodili lidi.
 
S čím jste se potýkali při rozjezdu a jak jste trable překonali?
PATH:
V podstatě jsme se na to udělat tuhle akci hrozně těšili, takže jediný háček byl v tom, že jestli chceme udělat akci fajnovější, bude to i stát o dost víc peněz, než jsme měli ozkoušené. Na začátek to byl trochu risk, mimo jiné proto, že první zkušební díl jsme dělali v překrásném prostoru, v designové kavárně na střeše monumentu na pražském Vítkově. Krásné místo, ale dost z ruky. Na akci přišlo 90 lidí a my jsme si spolu s nimi užili totální triumf. Ta akce byla ryzí...
MR CAT:
Určitě výběr místa. Nechtěli jsme jít do klasického klubu, kam lidi standardně chodí na jiné akce. Nakonec to vyšlo. No a pak taky desky, pokud máte hrát primárně ze singlů, tak na 8 hodin potřebujete cca 220 desek – 220 super desek! No a pak musíte na další akci mít nové, aby to lidi bavilo a mohli stále objevovat.
Jaký je váš celkový pocit z pátého dílu projektu Allnighters? 
PATH:
Zatím každý další díl přinesl nějakou novinku v dramaturgii a vývoji konceptu a také nové a nové příznivce. První období je vždycky v něčem krásné, ale PA vol. 5 byla jednoznačně největší a nejlepší.
MR.CAT:
Skvělý. Určitě přibylo vice lidí, kteří se zdokonalili v tanci, a je vidět, že je celý Northern Soul a vše kolem něj začíná čím dál vice bavit.Tančilo se hodně a hodně dlouho, koukněte na čerstvé video z akce na www.pragueallnighters.cz.
V čem je tahle party jiná, a bude její duch třeba někdy i mimo Prahu? Nebo na nějakém festivalu...? Či se jedná čistě o občasou klubovou akci a rozšiřovat ji nechcete?
PATH:
Northern Soul je primárně undergroundová scéna, to mimo jiné znamená, že má určitou kulturu věci. Northern Soul letos slaví 50 let. Desetitisíce fandů po celém světě dalo vzniknout osobitému stylu, kde do sebe všechno krásně zapadá. Od výběru muziky, přes osobitý tanec až po styl oblékání. Zároveň má ten styl tak široký záběr, že si podle mě každý může najít svoji osobitou formulku. Na tom je postaven základ Northern Soulových akcí. Pro náhodného návštěvníka musí být docela zážitek ocitnout se v jiném světě – světě frenetických beatů a obskurního tance s gymnastickými prvky.
MR.CAT:
PATH to popsal úplně přesně. Pro mě je důležité hlavně to, aby lidí ctili kořeny a celou kulturu NS. Rozhodně naší ambicí není mít bezpohlavní taneční akci, ale ryze Northern Soulový večer. Je dost možné, že na další akci již více zpřísníme například věci, které se týkají dress code. Na festival určitě jako oficiální akce nepojedeme, toto je čistě záležitost tančíren a stylových klubů ideálně s dřevěnou podlahou. Prague Allnighters mimo Prahu? Asi ne... Spíše chceme přitáhnout lidi i mimo region či mimo ČR (máme nově i menší kampaně v UK, mecce of NS.)
Co je vlastně vaše vize stran tohoto projektu?
PATH:
Asi je zbytečné mluvit o nějakých pevných plánech, spíše se jedná o další sny. Zatím fandové ve většině znají hlavně ty nejprovařenější hity, a na zbytek je chceme pomalu učit. Až ale budou dál, přijde asi čas na to pozvat z ciziny i nějaké vyhlášené DJ matadory evropského formátu. Snad bude chodit dost lidí, aby na nějaké výroční akci mohl zahrát i nějaký big band s originálním 60s interpretem?!
MR.CAT:
Co se týká DJs, tak jedeme model, který se osvědčil na ostrovech v sedmdesátých letech, kdy každý klub či pravidelná akce měla své rezidenční DJs. U nás to bude určitě stále trojice PATH, BUQI a MR.CAT, kterou občas doplníme novými jmény.
Dalším snem je udělat na podzim neoficiální mistrovství republiky v tanci Northern Soul a následně jet spolu s vítězem v listopadu na mistrovství světa do Blackpoolu, kde jsme se byli vloni podívat a zážitek to byl opravdu silný! V podstatě stihneme do konce roku ještě 2-3 velké mejdany a pár menších akcí v klubu Buben (https://cs-cz.facebook.com/musicclubbuben), který se stal dočasným domovem několika pražských Northern Soul DJs.
Takže začněte všichni tancovat jak o život!
KEEP THE Fajt!
PS fotky z páté Allnighters Party jsou i na našem fb:)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.