Share |

Dvoudenní prodejní výstava mladých designérů má název DEZÉN

foto: pořadatel akce / Lenka Vacková

Petrohradská kolektiv rozšiřuje své aktivity a zařazuje do programu nový cyklus DEZÉN, neboli dvoudenní prodejní výstavy mladých designérů, které se budou na adrese Petrohradské 13 konat každý druhý měsíc. První edice tohoto cyklu proběhne o víkendu 15. a 16. 4. 2017. O dva dny dříve 13. 4. 2017 bude u příležitosti zahájení DEZÉNU v Jedna Dva Tři Gallery uvedena výstava Nicole Taubinger.
 
V posledních letech se výraz design stal všezahrnujícím kouzelným slůvkem, jehož užití má moc několikanásobně zvýšit prodejní hodnotu produktů. Designový nábytek, designová svítidla, designové batohy, designové oblečení…stačí splňovat určité základní prvky moderní či minimalistické estetiky a produkt je automaticky označen za designový, a někdy ani to není zapotřebí. Z pojmu se stala vyprázdněná marketingová strategie s jedinou snahou, navýšit spotřebu zatímco skutečný obsah zůstává stranou.
 
Cíle nového cyklu DEZÉN v Petrohradská kolektiv (platforma pro současné vizuální a audiovizuální umění) je přispět k navrácení pojmu design do oblasti umění, ze které vzešel. Každý druhý měsíc se bude konat dvoudenní výstava produktů mladých designérů, kterým chce poskytnout důstojný prostor pro jejich prezentaci. Ačkoliv bude výstava vždy prodejní, prodej samotný není jejím primárním cílem. Především jde o snahu prezentovat tyto sice užitkové, nikoli však spotřební produkty. Důraz bude kladen zejména na vzájemné vztahy jednotlivých artefaktů – prezentace tedy nabude formu výstavy.
 
Cílem celého projektu je vyzdvihnout design jako specifickou, uměleckou formu produktové výroby, kdy vznik jednotlivých projektů prochází konceptuálním vývojem. Abychom zdůraznili právě tento aspekt produktové výroby zahrnující koncept a proces vzniku jednotlivých výrobků, bude každá výstava doplněna o workshop a diskusi s designérem či teoretikem.
 
Právě z důvodu potřeby rekultivace pojmu design,  jsme se rozhodli zahájit cyklus zamyšlením na téma re:circle – neboli recyklace, upcyklace, udržitelnosti materiálů a slowfashion“ dodává Antonie Lechér. První prodejní výstava, která v prostorech Petrohradské proběhne o víkendu 15. a 16. 4., od 11:00 do 20:00 hod., bude reflektovat vyčerpatelnost přírodních zdrojů a práci s odpadním materiálem. Výstavu lze chápat jako manifest proti bezhlavé spotřebě v praxi, tak jako spotřebě materiálů, pracovních sil i neužitečného “designu”. V rámci výstavy proběhne v sobotu 15. 4. workshop s konceptuální šperkařkou Nicole Taubinger, která svou prací manifestuje globální problém produkce plastového odpadu.
 
Již nyní mohou lidé do Petrohradské nosit plast po umytí k recyklaci. Upřednostňujeme tvrdší materiál typu víčka od PET lahví, PET lahve, obaly od čisticích prostředků, kečupu, polystyren, plastové nádobí a kelímky, kousky lega či zubní kartáčky. Cokoliv co plastového denně spotřebujete. Sběrné místo je v Jedna Dva Tři Gallery otevřené každý den, v týdnu od 14 do 20 h.
 
K příležitosti zahájení nového cyklu DEZÉN bude v Jedna Dva Tři Gallery uvedena také autorská výstava Nicole Taubinger. Vernisáž  proběhne ve čtvrtek 13. 4. od 19:00, samotná výstava potrvá do 27. 4. 2017. V rámci výstavy se uskuteční komentovaná prohlídka s autorskou prezentací - 123 talk následující čtvrtek 20. 4. 2017 opět od 19:00.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.