Share |

Cold brew přichází, o co vlastně jde?

 
Ledová káva? Správně by neměla vůbec projít tepelnou úpravou. Tedy ani kávovarem. Hitem letošního léta je metoda cold brew, na kterou si Češi pomalu začínají zvykat. Cold brew kávu už u nás můžete pořídit v lahvích anebo vyrazit na čerstvou, kterou si připravují samy kavárny.
 
Cold brew nebo taky cold press či výstižněji extrakce studenou vodou je proces máčení kávové sedliny v poměru 1:10 při pokojové teplotě nebo v opravdu studené vodě po poměrně dlouhou dobu. Právě prodloužená doba máčení nahrazuje rozpouštěcí vlastnosti horké vody, kterou se běžně připravuje většina teplých, ale bohužel i studených kávových nápojů.
 
Běžná doba máčení kávy při cold brew je 12 hodin, někteří výrobci ale kávu máčejí i déle. Třeba 18 nebo i desítky hodin. Po této době se kávová sedlina odfiltruje z vody pomocí běžného kávového filtru. „Po celém procesu je výsledkem silný kávový koncentrát, který vykazuje nižší aciditu než káva připravená horkou vodou, a má ovocnou, až čokoládovou chuť. Možná i to je důvod, proč cold brew u Čechů nabírá na popularitě,“ uvažuje Ondřej Frunc z F. H. Prager, kteří začali cold brew kávu jako první v ČR lahvovat a prodávat pod jménem Café Zapatista. V současnosti se pak na trhu objevil také další prodejce máčené kávy, a sice Colt Brew. Zatímco zrnka Café Zapatisty pocházejí z Mexika, káva, z které svůj nápoj připravují Colt Brew, pochází z různých plantáží po celém světě. Jejich lahvičky jsou o něco objemnější, oba výrobci ale zaručují, že ani v jedné kávě nenajdete žádná aromata, barviva nebo konzervanty.

A to je také největší výhoda těchto káv, po kterých můžete sáhnout vždy, když vás přepadne chuť na pravidelnou dávku kofeinu. Na rozdíl od běžně prodávaných ledových káv na pultech supermarketů si totiž Zapatistu i Colt Brew můžete dochutit úplně podle své chuti – mlékem, cukrem, kardamomem, šlehačkou. Kouzlo extrahované kávy pomalu objevují i samotné kavárny, které si ji připravují vlastní anebo z ní dělají i speciální drinky. „Kavárny běžně dělají ledovou kávu z normálního espressa. Káva, která projde extrakcí studenou vodou, ale nebyla nikdy zahřátá a k podávání na ledu je tak mnohem vhodnější,“ dodává ještě ke cold brew kávě Ondřej Frunc z F. H. Prager.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.