Share |

Chvilka nedělního čtiva: Vkus a nevkus kolem nás

Vkus a nevkus kolem nás je zajímavá knížečka ze 70. let - zabývá se vkusem i nevkusem, módností a moderností, jemností i hrubostí.

Autorka Alena Hanzlíkoví zde nabádá k tříbení citu pro krásu, určité umírněnosti, eleganci a přemýšlení nad tím, jak působí naše oblečení i naše obydlí na ostatní. V rychlosti osvěží jednotlivé historické epochy a jejich životní styl a připomene, co se tehdy nosilo a jak se bydlelo. Je to spisek útlý a netváří se jako kunsthistorická bible - jeho síla je jednak v přehledném průletu tématy, jednak v přesvědčivém a jazykově šťavnatém podání myšlenek týkajících se zejména toho, že pěstovat si dobrý vkus je žádoucí a také potěšující.

Je poplatná době v tom, že nadměrně adoruje roli všelijakých výtvarných rad, které měly v 70. letech pod dozorem design všeho druhu - na druhou stranu správně zdůrazňuje, že do podoby oblečení, ale i bytových doplňků mají výtvarníci hodně co mluvit a že je důležité, aby i ty nejobyčejnější věci byly vymyšlené a později zkombinované s citem.

Ukázka:

V citlivých rukou je módnost kořením, v těch druhých kladivem bušícím do kapky rosy, živelným atomem, který převrací hodnoty v rozvaliny, odpuzující svou tupou netečností, bezútěšnou šedí volající o pomoc.

Najdete ji v antikvariátech - já na ni náhodně padla v obchodě v Jičínské, ale strýc Google říká, že za cenu od30 Kč ji vede řada dalších, webových i kamenných prodejen, případně aukční servery.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.