Share |

CARNEGIA je zvláštní kaktus. Jak vypadá coby skleněný objekt?

foto: moser-glass.com

Carnegiea gigantea je ikonický rod kaktusů, kterým jsem se inspiroval při navrhování stejnojmenné kolekce svítidel pro prosnulou sklárnu MOSER. Tyto rostliny se staly svým specifickým tvarem symbolem amerických a mexických pouští a stylizovaně jsou součástí krajiny mnoha westernů, například i ve filmu Limonádový Joe.

Tento sloupivotý kaktus tvoří v počátku svého vegetačního období kulovité hlavní stonky, ze kterých se později vydělí boční větve, které napřed rostou kolmo vodorovně k hlavnímu stonku a později se stáčejí vzhůru. Dospělé rostliny dosahují výšky 12 až 18 metrů. Rekordní zdokumentovaný jedinec dosáhl výšky 24 metrů a hmotnosti přes 13 tun.

Povrch kaktusu je rozdělen do 12 až 30 přímých, nehlubokých žeber. Tento strukturovaný plášť je na svítidlech Carnegia ztvárněný pomocí klínového kotouče, kterým jsou na skleněných polotovarech ručně vybroušeny hluboké brusy. Jednoduchost řezů společně s čistým tvarem objektu dává vyniknout unikátní moserovské barevnosti skloviny a dokonalému umělecko-řemeslnému zpracování. Květ kaktusu je pak vybroušen mistry svého řemesla z jednoho kusu skloviny a nechává plně vyniknout překrásné odstíny a úžasné optické vlastnosti tohoto fascinujícího materiálu.

Světlo pronikající rastrem brusů na skleněném stínidle svítidla vytváří kouzelnou atmosféru hry světla a stínů v prostoru a zrcadlí se na odrazových plochách místností.

Kolekci CARNEGIA můžete nyní shlédnout na výstavě Příběh křišťálu Moser v Obecním domě v Praze - do 22.3 2017

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.