Share |

Belgická Valentýnka pro Česko

Thot, Magnetik, Rock Café, Praha, 14. února 2012
Thot, Magnetik, Rock Café, Praha, 14. února 2012

Na Valentýna zahráli v Praze Thot a Magnetik. Že vám tato jména nic neříkají? Měla by...
 
Belgická multižánrovka Thot patřila mezi největší překvapení loňského ročníku United Islands, kde vibrace atmosférické produkce rozechvěly metropoli neslýchaným způsobem, a tak nějak se samozřejmostí se očekávalo, že Praha bude chtít slyšet i klubové vystoupení kluků a holky z valonských polí. Zvláště, když na sociálních sítích potvrzovaly svou účast desítky, neřku-li stovky návštěvníků a návštěvnic.
 
Ejhle, v devět večer bylo v podzemí Rock Café - kromě personálu a obsluhy klubu  - devět lidí, z toho sedm s visačkou "crew", dále já a má plus jednička. Thot Česko milují, ostatně absolvují tu během svého klubového turné východní Evropou hned několik zastávek, neúčast publika na jejich lásce k naší vlasti pak nic nezměnila - což potvrdila i afterparty, o zážitek se tak připravili jen ti, kteří na melancholickou, přitom tak intenzivně invazivní šou nedorazili. Škoda, že nevyspělé pražské klubové publikum umí ocenit kdejaký kýč lokálního charakteru, ale k vnímání progresivní hudební produkce hodné světového měřítka, se staví zpravidla zády.
 
Tentokráte bylo fiasko zažehnáno druhým vystupujícím - Magnetikem, který hrál repertoár Vanessy. Mirek Papež aka Moimir Papalescu se ve svém typickém statickém Kraftwerk stylu pokoušel suplovat Samira Hausera, který se toho času opíral ve stínu nosných sloupů Rock Café. Zazněla Zrcadla, Fízl na speedu, Mukamba, ale i písně pro pamětníky jako Jedu do pekla. Na psychedelicko-hypnotický večírek maňetykové Vanessy přišli ještírci a ještěrky, kterým ještě stále neupadly ocásky a je fajn, že tahle bizarní EBM komunita - nechci říct úplně žije, ale... - přežívá dodnes.
 
Resumé večera? Energická smršť synth-kytarových Thot i elektrifikovaných Magnetiků si zasloužila rozhodně větší přízeň publika, než jaké se ji dostalo. Thot od léta zase povyrostli a frontman Young Gods, Franz Treichler - ostatně jako ještě nikdy - nelhal, Thot jsou opravdu jedním z vůbec nejzajímavějších industriálních projektů současnosti. A Vanessa? Ta přerostla dobu i prostor už v devadesátých letech a Magnetik ji dodává nový rozměr.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.