Share |

Anketa o módě a stylu: s Kateřinou Říhovou a Markétou Melendéz, zakladatelkami Re: parády

První české knihovny s oblečením.
foto: Tomáš Helan

Markéta a Kateřina jsou kamarádky, které si v listopadu po návratu ze zahraničí otevřely  v Brně Re: parádu, knihovnu, ve které si místo knížek můžete půjčit oblečení. Celé to funguje na bázi měsíčního abonmá, za které je možno si každý týden půjčit 3 kousky oblečení, tj. 12 za měsíc. Je to vlastně taková velká sdílená skříň, ve které jsou i kousky začínajících návrhářů, které se tímto dostávají do povědomí lidí. Mohou si je půjčit, nosit a když se jim líbí, tak pak třeba koupit. Re: paráda se snaží inspirovat k udržitelnější formě konzumu, sdílení mezi lidmi a podporovat začínající návrháře. Kromě věcí na půjčení nabízejí i designovou módu a doplňky na prodej.
 
Vaše definice módy a stylu?
Pro nás je móda hlavně hra, prostředek, kterým promlouváme s ostatními beze slov. Líbí se nám, když je móda tvůrčí, má v sobě nějaký příběh.
 
Co máte nejraději na své práci?
Že je to něco nového, co v ČR předtím neexistovalo. Takový experiment. Je zajímavé sledovat, jak na to lidé reagují, co je na tom oslovuje. Někoho ta ekologická stránka, jiného zase to, že ušetří za oblečení, další si rád hraje  a střídá "kostýmy". Jsou lidé, kteří si k nám chodí zlepšit den, popovídat a přitom si pujčí něco pěkného na sebe. Nebo nám přinesou něco, co jim leželo ve skříni. Občas jsou to opravdové skvosty. Je super být součástí jakési společenské proměny, inspirovat ostatní a ukazovat jim, že skrze sdílení (nejen) věcí může člověk spoustu věcí mít a zažít. Třeba cestovat, učit se jazyky, pěkně se oblékat.
 
Jak si dobíjíte baterky?
Různě. Po ránu kávou a k večeru červeným vínem (a někdy obráceně). Cestováním. Občas se sebereme a odstěhujeme se z ČR, abychom si dobili baterky někde jinde a pak se zase vrátíme domů. Nicneděláním, ale to nám většinou dlouho nevydrží. Čtením a koukáním se na filmy. Taková klasika. Chtěly bychom si dobíjet baterky sportem, ale to se nám v poslední době moc nedaří.
 
Co vás zaručeně potěší?
No, v Re: parádě nás zaručeně potěší, když někoho Re: paráda nadchne a přihlásí se. Nebo když nás někdo kontaktuje s nějakým nápadem, jak spolupracovat nebo nás jenom pozdraví a řekne, že je rád, že jsme do toho šly. Když nám někdo donese věci, které už nenosí a jsou skvělé a ostatním lidem se líbí. Máme dobrý pocit, že jsme zas jednou osvobodily nějakou přecpanou skříň :-) Obecně nás těší, když vidíme, že se česká města mění a lidi v nich více žijou. Kola v ulicích. Zajímavé a prospěšné projekty.
 
Co děláte proti šedi?
Re: parádu. Ale jinak se nám spíš zdá, že moc šedi kolem sebe nemáme, spíš si někdy říkáme, jaké je to vlastně žít v té šedi, nudě, opakujícím se stereotypu. A někdy nás to i trošku láká. Ale pak se v nás vždycky probudí jakési nomádské geny a pustíme se do něčeho, co veškerou šeď převálcuje. Máme v sobě asi nějaký proti-šedí obranný mechanismus. Asi je to tím, že nemáme rády, když si lidé stěžují, aniž by sami ke změně aktivně přispěli. Tak se snažíme méně si stěžovat a více se činit.
 
www.reparada.cz

https://www.facebook.com/reparadacz?fref=ts


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.