Share |

Anketa o módě a stylu: Ajva a Jirkam, zakladatelé internetového radia StreetCulture

foto: archiv StreetCulture

StreetCulture je koncept „rádia ve veřejném prostoru“. Vzniklo v březnu roku 2011 a sídlí na Žižkově ve Štítného ulici. Jeho zakladatelé Ajva (Iva Jonášová) a Jirkam (Jirka Malina), kteří rádio vybudovali, prozradili protisedi.cz, co je baví na módě, své práci a jak jdou proti šedi běžných dnů.
 
 
 
Vaše definice módy a stylu? 
Ajva: Typ brýlí, úprava ofiny, šířka nohavic a doplněk (třeba v podobě jízdního kola nebo pejska) jsou pro každé období a společenství lidí do jisté míry zavazující. A tak bych asi definovala módu. Každej fousatej v kostkované košili by ale řekl, že daleko víc než móda ho zajímá právě styl, který jde dál než nějaký momentální trend, který určuje, co má kdo na sobě a do jakého podniku večer chodí… Kdybych to měla vztáhnout ke StreetCulture, mně osobně moc nesedí prostory, kde je nepsaný dresscode daný natolik, že se tam kdokoli, kdo jej nesplňuje, necítí dobře. Jako by to zároveň předurčovalo názorový dresscode. V tom naštěstí StreetCulture nediktuje – přijďte i s nemoderní patkou.
 
Jirkam: Zatímco do pětadvaceti let jsem bral módu a styl jako svoji společenskou identifikaci, teď ji používám nebo spíše využívám k vlastní potřebě být hezky oblečen. Tím jsem chtěl říct, že se cítím mnohem svobodnější, když chci jenom dobře vypadat, než se snažit svým stylem někam zapadnout.
 
 
 
Co máte nejraději na své práci? 
Ajva: Vím, nezní to vůbec sexy: ale prolistovat tištěnou výroční zprávu StreetCulture za minulý rok a říct si: ty jo, tohle jsme udělali?. :-) Když párkrát necháš projet listy mezi prsty a máš to vytištěný se všemi voňavými promo materiály a pustíš si k tomu audiovýběr pořadů, je to pro mě fakt krása….
 
Jirkam: To, že mě občas strašně naštve. Potřebuju to, líp se přitom běží. A taky to, že StreetCulture nebude mít nikdy svoji definitivní podobu. A to jsem zase někde ukradl.
 
 
 
Jak si dobíjíte baterky? 
Ajva: Zimní zrychlení na ledovci. Anebo blok, barevný fix a črtat si vzdušné zámky rozvoje StreetCulture.
 
Jirkam: Dívám se na dokumenty, videoklipy a poslouchám songy kapel, které hlásají straightedge, a přitom popíjím alkohol. Tento svůj večerně-noční fetiš ukončuju rozebíráním historie západního Balkánu a vzpomínkou na temné ulice v Banja Luce. To už mám v ruce svůj noční manifest o potřebě změny světa. Při následném čtení jeho řádků usínám, aniž bych Ajvě vysvětlil jeho podstatu. Nepochopitelné? Tak si straightedge a Banja Luku najděte na Wikipedii.
 
 
 
Co vás zaručeně potěší? 
Ajva: Když zrovna do módy přijde něco, co mě baví, co se mi líbí a co mi sluší.
 
Jirkam: Čím dál víc jednodušší věci, jednodušší názory a lidi, kteří jednou větou a gestem vyjádří svůj postoj, aniž by použili a zneužili dlouhé sofistikované souvětí. Chápete, že už teď nemohu napsat nic dalšího, protože bych tím pádem popřel předchozí větu.
 
 
 
Co děláte proti šedi?
Ajva:
StreetCulture.
 
Jirkam: Asi to, že několikrát měsíčně vytáhnu ze své peněženky peníze a podpořím StreetCulture v jeho aktivitách. Zároveň mám to štěstí, že proti šedi mohu bojovat i v civilním povolání. Ostatní moje soukromé aktivity nejsou nijak záslužné a primárně honí moje ego a občas se mohou jevit více než šedivé.
 
 
 
O STREETCULTURE: StreetCulture vzniklo jako koncept „rádia ve veřejném prostoru“ v březnu 2011. Jeho zakladatelé Ajva (Iva Jonášová) a Jirkam (Jirka Malina) jej vybudovali výhradně z vlastních prostředků a z přirozené potřeby a díky kreativní síle několika lidí s dostatečnými mediálními zkušenostmi vznikl projekt, který je vázán daleko víc na nadšení jeho tvůrců než na dotace z veřejných zdrojů. V prostorách StreetCulture najdete vysílací studio rádia, d.i.y. arénu, v níž se pořádají pravidelné koncerty a veřejné debaty přenášené do vysílání, a taky bar otevřený pro veřejnost. StreetCulture funguje na principu d.i.y., v současnosti má tým cca 50 dobrovolníků, nabízí vysílací a obsahový prostor různým komunitám i jednotlivcům, mediální zkušenosti a prezentaci začínajícím i zavedeným kapelám, studenti absolvují ve StreetCulture mediální praxe. Vysíláním StreetCulture prošlo do této chvíle již více než 50 původních, pravidelně vysílaných pořadů a v rámci série StreetCulture Session proběhlo více než 120 online vysílaných koncertů. Projekt podobného charakteru a rozsahu (kombinace d .i. y. principu, mediálních, kulturních a vzdělávacích aktivit) je jediným ve střední Evropě. :-)
 
http://www.streetculture.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.