Share |

Alex Aniska & Kirill Astra: Cesta k DJingu byla dlouhá!

foto pořadatel akce

Tihle dva mladí talentovaní DJs patří mezi hudebníky, kteří se do Prahy přistěhovali z východu Evropy. Jejich sety plné house & techna zní v klubech Chapeau Rouge nebo Grid. V sobotu 28. března oba zahrají na akci Nightphunk v Chapeau Rouge, jejímž headlinerem je legendární kmotr house music, Eddie Richards.
 
Představte se lidem, kteří se s vámi ještě nepotkali. Kdo jste a co děláte?
Alex Aniska: Celým jménem jsem Alexandr Aniska, narozen v Bělorusku a od 14 let vyrůstám v České Republice, konkrétně v Jihlavě.
V Praze jsem se ocitl kvůli studiím informatiky na ČVUT. Po škole jsem se ponořil do house a techno muziky a potkal hodně zajímavých lidi, kteří mě ovlivnili. Poté jsem se rozhodl začít DJovat.
Kirill Astra: Já jsem Kirill Astra, přijel jsem k vám ze severu Sibiře, hraju elektronickou hudbu, taky skládám, občas dělám svoje akce.
28. března hrajete společně s Lucasem Hulanem na akci Nightphunk, kde vystoupí jako headliner Eddie Richards. Co pro vás znamená, ovlivnil vás?
AA: Eddie pro mne znamená hodně, beru ho jako legendu a průkopníka house muziky. Když jsem ho slyšel poprvé na Wiggle party v Chapeau Rouge, začal jsem se zajímat více o jeho produkci, pořád hraji jeho hit Soul is Life. Myslím si, ze se od této osobnosti mám co učit a to jak z DJského, tak i z produkčního hlediska.
KA: V sobotu ho uslyším poprvé, takže to bude nová experience :-)
Jaké máte hudební vzory?
AA: Z pohledu produkce jsou pro mě top Hector, Samu.L, Reset Robot, Idealist a Mario Aureo, ti mi konstantně dodávají radost. Z DJského pohledu pro mne momentálně jsou top Tale of Us a Karmon, protože jejich sety mají určitý hluboký příběh.
KA: Mám rád hudbu celkově, od Mozarta po techno, od ambientu po house.
Do jakých klubů a na jaké akce si vás můžeme přijít pravidelně poslechnout?
AA: Poslední dobou rád chodím na akce Mikro (Berlin, London apod.) organizované Lucasem Hulanem a na akce organizované Schwou, Fattym a Lumierem Komiks, které dostávají Prahu na novou úroveň, a myslím si, že do budoucna by to tak mělo vypadat. Snažím se také nevynechat akce s účastí Alexe Neivela, Raidema nebo Elada.
KA: Moje dítě je Materia. Hraju každý měsíc v Gridu, taky v Chapeau Rouge, Chemistry, Neustadtu. Těším se na hraní na Mikroně - Mikro Moscow.
Čím se zabýváte, pokud zrovna nehrajete nebo nepřipravujete svoje sety?
AA: Pracuji jako softwarový inženýr a snažím se věnovat sebevzdělávání a cestování. Hlavně dělat to, co mne může posunout dále jako osobnost. Rád se věnuji sportům, poslední dobou jsem přisel na chuť třeba cross fitu.
KA: Od svých pěti let nemám kromě hudby na práci nic důležitějšího.
Jak jste se dostali k DJingu?
AA: Cesta k DJingu byla dlouhá. Všechno začalo večírky Flow v Roxy, kde jsem poprvé slyšel minimal techno. Pote přišly známosti s Fattym a Romane Raiem, kteří mě vlastně přivedli k lásce k elektronické muzice. Od Fattyho jsem dostával v podstatě hudební základ.
Druhá fáze byla známost s Alexem Neivelem a Maxem Omem, tito kluci mi dali podporu a technické znalosti. Poté jsem nahrál svůj první dj set a rozeslal ho lidem z komunity. Od té doby dostávám nabídky na pravidelné hraní, za což všem velmi děkuji. Je to věc, která doplňuje mé já a dává mi největší energii.
KA: Vědomě poslouchám hudbu od svých 5 let, moje první kazety byly od táty: The Prodigy, Green Velvet, Aphex Twin... Odtud jsem čerpal inspiraci a ve dvanácti letech jsem začal skládat vlastní věci. S tím přišla touha hrát svoje tracky i naživo, v té době jsem dělal dubstep. Začínali jsme s kamarády v malých barech, teda až po tom, co mi vysvětlili, co je co na mixáku a přehrávačích :-)
 
Nightphunk
Chapeau Rouge
28.3. 2015
www.chapeaurouge.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.