Share |

Kamila Jahodová, Fraise: Poslouchám jedině své zákaznice

Kamila Jahodová alias Fraise se bude účastnit tuto sobotu akce Kavárna co hledá jméno #minidyzajn. Malý rozhovor pro vás!
 
Čím se cítíte být? Tvůrcem, návrhářem, designérem, výtvarníkem, autorem,…?
No popravdě jsem od všeho kousek a ještě k tomu účetní, asistentka, prodavačka, švadlena… a výsledek je Fraise.
 
Jak jste se k tvorbě dostal/a - cíleně, studiem, náhodou,…?
K oděvní tvorbě jsem se dostala náhodou. Vystudovala jsem fotografii a tak k tvoření mám blízko. Po fotografii jsem ještě vystudovala ekonomii. Po ukončení studia jsem ale netvořila, skončila jsem na různých pracovních místech ekonomického rázu. Až po uzavření jedné pobočky, kde jsem pracovala, jsem se rozhodla svého koníčka povýšit na své zaměstnání.
 
Jak vznikl název vaší značky?
Fraise vznikla překladem mého příjmení do francouzštiny. Chtěla jsem, aby název byl se mnou spjatý.
 
Živíte se tvorbou na plný úvazek?
Ano, moje tvorba mne živí na plný úvazek a díky tomu, že je o moje návrhy a konečné modely opravdu zájem, uživí i další 2 holky u mne v ateliéru, což mě moc těší.
 
Jakou vidíte výhodu a nevýhodu ve svobodném povolání?
Výhoda i nevýhoda, někdy mám pocit, že to, co je chvíli výhodou, je nakonec nevýhodou, a naopak. Volná pracovní doba, kterou většina lidí obdivuje, obvykle znamená, že pracujete pořád. Když si dovolíte dovolenou, stejně si ji později musíte napracovat, protože to za vás opravdu nikdo neudělá. Určitě si ale nestěžuji. Jsem svým pánem, jediné koho poslouchám, jsou moje zákaznice, ale ty jsou většinou perfektní a jsou vlastně takovým mým hnacím motorem. Dávají mi pocit, že to co dělám, má opravdu smysl.
 
Co vás na vašem “povolání” nejvíc trápí?
Trápí mě pouze zákon schválnosti. Takže, když je nejvíce práce tak se trhají nitě, toulají se balíčky, nastříhá se úplně jiná velikost nebo vyhoří mašina či vypoví službu telefon … prostě zákon schválnosti.
 
Vidíte ve vaší práci vyšší smysl? A jaký?
Mým krédem je, aby se zákaznice a zákazníci cítily v mých modelech dobře a to se mi myslím daří. K tomu mám lidi ráda, jsem jim vděčná, že si vybrali zrovna modely Fraise, že se vracejí a těší na novinky. Takže naše motto „Váš dobrý pocit začíná u Fraise“ se mi daří pomalu a jistě naplňovat. 
 
Kde vidíte svoji značku za několik let - o čem sníte?
Sním si o malém vymazleném krámku ☺ a třeba se mi to povede. Vlastně určitě se to povede. Až mi do cesty přijde ten správný prostor.
 
Máte ráda podzim? Proč?
Podzim mám hodně ráda, hlavně pro jeho barevnost, měkké světlo, vůni dozrávajícího ovoce… 
 
Co pro vás znamená slovo design? A dyzajn?
Pro mne je design hodně důležitý. Obdivuji všechny pojetí designu ať už v módě, bytě, parku… Obdivuji, když umí někdo běžné věci vyrobit jinak, než jsme zvyklí. A Dyzajn, ten je mojí srdeční záležitosti. Byla to vlastně první designová akce, které jsem se účastnila. Na Dyzajn Marketu jsem si uvědomila, že to co dělám, má smysl, že se nechci vrátit do kanceláře a že tvoření, které mám pod kůži, mohu úplně rozvinout. Že vlastně nejsem úplný exot, který se z tzv. slušného povolání vrhl na povolání svobodné.
 
Řeknete nám cokoli, co jste ještě nikde neřekli?
Já jsem hrozně ukecaná a tak absolutně netuším, co jsem ještě nikde neřekla ☺ 
 
To, nebo to???

  • Cesta, nebo cíl? Cesta
  • Design, nebo dyzajn? Určitě dyzajn, tam je totiž i ten design
  • Sláva, nebo peníze? Těžká volba ale asi sláva
  • Samostatnost ,nebo tým? Tým, nejlépe samostatný ☺
  • Vzhled / forma, nebo funkce? Vzhled/forma 
  • Černá, nebo bílá? Černá 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.