Share |

Jak si to udělat doma sami?

Nezařadit se do fronty v hypermarketu

Jak si udělat doma dobré věci z dobrých surovin? Krémy, věci k jídlu, peeling... všechno jde, jen vědět, kudy na to. Našli jsme web s hromadou tipů a návodů na všechno z toho. Museli jsme se o něj podělit, tak jsme mailem oslovili jeho autorku Alenu. Takhle nám představila svou filozofii:
 
"Je to tak, musíme tam všichni, třicítka se přehoupne příjdou děti a člověk se chce nechce musí někam zařadit, někdo do fronty v hypru, někdo zase udělá všechno proto, aby tak nedopadl.
Pak nezbývá nic jiného než si to dělat doma sám. Pro mě, dítě města, to byl v pravdě velký krok. Minulé léto jsem se po porodu 3. robátka odstěhovala na chalupu, zjistila jsem že vlastně nic neumím a bez hypru nepřežiju den. Nejbližší obchod byl 20 minut cesty autem, nebyla jiná volba, než se všechno naučit.
Tak jsem začala sbírat a zkoušet domácí recepty, jogurt, chleba, čokoláda, prací prášek, tablety do myčky, takhle to šlo dál. Začala jsem experimentovat s bylinkami, rostlinnými oleji, dělat extrakty, vlastní kosmetiku. Na www.home-made.cz jsem si dada cíl dát dohromady 365 receptů, ale vypadá to že jich bude mnohem víc. Všechno se dá udělat, většinou líp, levněji, kvalitněji. No a co víc- lidi to chytlo, ne (jen) důchodce a zahrádkáře, ale hlavně lidi mého věku, věku mých rodičů, překvapivě i úplný mláďata s dredama. Spektrum čtenářu jde napříč demografickou křivkou, ano, je to tak - děláme si to sami a sme na to hrdý!

Velkou překážkou domácí výroby se ukázala absence základních ingrediencí na českém trhu, třeba karité, co se tady prodává, je bílé lepidlo bez chutě a bez zápachu. O základních surovinách vůbec nemluvím, většina produktů je šmrnclá něčím jiným, protože čecháček jak známo koupí všechno. Tak jsem zariskovala a začala hledat kvalitní suroviny mimo obchodní síť - tedy přímo u výrobců a zemědělců, dostala jsem se tak na minimální ceny a otevřela eshop se základními surovinami www.essential.cz, obchod jede jako mašina sám bez jakýchkoli investicí do reklamy. Když je něco dobré, lidi si o tom řeknou. Teď v rámci časových možností jezdím na Farmářské trhy (Jiřák, Kulaťák) a řešíme s nadšenýma lidma jak si to dělat doma sami líp a radostněji. Je to jako malá revoluce.

No a cíl mimo 365 receptů? Guerrilový boj proti korporátům, lživé reklamě, ignoranství, levným potravinám, šizení, korupci a zařazování se kamkoli."
Držíme palce a jdeme zas okukovat na home-made.cz:)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.