Nápověda

Anketa o módě a stylu: S tvůrkyní "zvrhlého" vkusu Vendulou Chalánkovou

Vendula Chalánková je majitelkou designerské značky Zvrhlý vkus. Narodila se v Přerově, absolvovala FaVU (ateliér environmentu). Věnuje se malbě, ilustracím, sběratelství, prostorovým instalacím a performancím. Vydala několik komiksových sérií, věnovala se výběru prací v publikaci Cukr a počasí a za výtvarné pojetí pohádky O Červené Karkulce získala v roce 2009 Zlatou stuhu. Její tvorba je zastoupena v několika prestižních uměleckých sbírkách (Národní galerie Praha, Moravská galerie Brno aj.).
 
Vaše definice módy a stylu? 
,,Nic není v módě tak, jako tvářit se, že se o módu vůbec nestaráme.,, od Gilles Lipovetsky. Pakliže na úvod naznačím, že se o módu opravdu moc nestarám, musím v zápětí dodat, že jsem se za svůj život setkala se třemi návrhářkami, které pro mě zosobňují to nejkvalitnější a nejryzejší, na co jsem v módě narazila. Pakliže bych se měla pokusit o moji definici módy a stylu, bylo by to vyjmenování jmen: Hana Žiži Kubešová, Jana Ševčik a Markéta Martíšková. A poslední ženou, kterou zahrnu do své definice módy a stylu je Iveta Duhan Punktura, protože ta mě ve většině případů a již mnoho let šatí.
 
Co máte nejraději na své práci?
Na své práci mám ráda všechno. Od prvotních návrhů, přemýšlení, přes realizaci až po moment, kdy jde vše do finále. V poslední době díky akci PechaKucha mám velice ráda i samotný kontakt s divákem.

Jak si dobíjíte baterky?
Různě. Ráda jím, spím a přemýšlím o životě.

Co vás zaručeně potěší?
Komiks o Erikovi od Kakalíka. Ten mě potěší vždy zaručeně, jinak povídky od Milana Kozelky, knížky od Viktora Pelevina, poslech rádia Vltava, ten mě vždy nejen potěší, ale i uklidní, dále mě zaručeně potěší bramborový salát a návštěva papírnictví.

Co děláte proti šedi?
Nic. Proti šedi nejenže nic nedělám, ale naopak  mě  velice baví díla v šedé škále, například mojí oblíbené malířky Ivety Plné
 
www.facebook.com/zvrhly.vkus
www.vendulachalankova.cz