Nápověda

Sobotní koncerty Pražské komorní filharmonie zatančí dětem všemi barvami

Poslední koncerty sezony dětského cyklu Pražské komorní filharmonie se v sobotu zaměří na další z uměleckých směrů, jenž pronikl i do hudební sféry. Tak jako byli umělci zaměřeni na působení okolního světa během jediného okamžiku, zapůsobí i na dětské dojmy směr, který se zrodil na přelomu 19. a 20. století – impresionismus. Jeho podstatou je totiž nálada či dojem a poprvé se projevil ve výtvarném umění. Malí návštěvníci uslyší nejen tvorbu vybraných autorů období impresionismu, kteří komponovali orchestrální hudbu, ale rovněž se dozvědí, že i výtvarné umění má mnoho společného s hudbou. Náplň sobotních koncertů děti přesvědčí, že podobně jako impresionistické obrazy může i hudba tančit všemi barvami a pomocí nástrojů malovat náladu.
 
Na program s názvem Barevný impresionismus mohou zavítat děti v doprovodu rodičů tuto sobotu 8. června od 10 nebo 12 hodin do Dvořákovy síně Rudolfina v Praze. Kromě hráčů jednoho z nejprestižnějších orchestrů u nás, Pražské komorní filharmonie, se na ně těší rovněž oblíbení průvodci dětských koncertů – marťánek Martin, Heda a Kája v podání herců z Divadla D21, kteří se vždy neúnavně starají o zábavnou notu koncertů. Jako speciální hosté přijali pozvání tanečnice Veronika Kaciánová a hudební pedagog, zpěvák, skladatel a publicista Pavel Jurkovič. Orchestr PKF vystoupí pod vedením dirigenta Pavla Šnajdra.    
 
Poslední volné vstupenky v kategoriích pro děti i dospělé je možné zakoupit v kanceláři Pražské komorní filharmonie, Husova 7, Praha 1 nebo hodinu před koncertem v pokladně Rudolfina. Rezervace jsou možné telefonicky na čísle 224 267 644, e-mailem na vstupenky@pkf.cz nebo prostřednictvím webových stránek www.pkf.cz.
 
Ve Dvořákově síni Rudolfina v sobotu zazní z nástrojů hráčů PKF ladné melodie věhlasných francouzských skladatelů Clauda Debussyho a Maurice Ravela, které doplní neméně slavný autor ruského původu, Igor Fjodorovič Stravinskij. Mezi interpretovanými díly nebude chybět například Ravelova Kouzelná zahrada, Debussyho Loďka či Preludium k Faunovu odpoledni nebo Stravinského Tanec Ptáka Ohniváka. Hudební program ozvláštní koncertní mistr Jan Fišer, který zahraje houslové sólo v Ravelově skladbě Tzigane.
 
Program:
 
MAURICE RAVEL (1875–1937)
Kouzelná zahrada
 
CLAUDE DEBUSSY (1862–1918)
Loďka, 1. část
 
CLAUDE DEBUSSY
Dance Profane
 
CLAUDE DEBUSSY
Preludium k Faunovu odpoledni
 
MAURICE RAVEL
Má matka husa, část: Šeredka, císařovna pagod
 
MAURICE RAVEL
Introdukce a allegro pro harfu a smyčce
 
MAURICE RAVEL
Tzigane
 
IGOR FJODOROVIČ STRAVINSKIJ (1882–1971)
Tanec Ptáka Ohniváka (Introdukce č. 6)
 
MAURICE RAVEL
Náhrobek Couperinův – Rigaudon
 
 
Účinkují:
členové Divadla D21
Marie Hodinářová, Samuel Neduha, Petr Pochop
 
Veronika Kaciánová – tanečnice
hostPavel Jurkovič
 
Pražská komorní filharmonie
Pavel Šnajdr – dirigent
Jan Fišer – housle
 
Vladimír Jopek –scénář a režie
Magdalena Hůlová – kostýmy