Nápověda

Ragby vozíčkářů na ME 2013

Reprezentace České republiky ve vozíčkářském ragby se nominovala na mistrovství Evropy díky úspěšnému kvalifikačnímu turnaji, který se odehrál začátkem února (4. – 7. 2. 2013) v Irsku. 

Naše reprezentace porazila Itálii a domácí Irsko, podlehla pouze Nizozemsku a odvezla si stříbrné medaile a nominaci na mistrovství Evropy, které se bude konat od 10. do 18. 8. 2013 v belgických Antverpách. Výkonnostní podmínky tak byly splněny a naše reprezentace se dál připravuje na společných tréninkách a každý reprezentant má navíc individuální přípravu. V rámci přípravy také odehraje náš reprezentační tým několik mezistátních utkání a turnajů. Jeden takový turnaj náš národní tým rozdělený na A tým – Prague Robots a B tým – Sitting Eagles absolvoval mezi 22. – 24. 3. 2013 v německém Kolíně. Tento turnaj, největší turnaj ragby vozíčkářů na světě – Bernd Best Tournament, byl pro naše týmy také velmi úspěšný. Tým Prague Robots obsadil třetí místo v Professional league a tým Sitting Eagles dokonce vyhrál Basic league. Po sportovní stránce to tedy vše vypadá v pořádku.

Radost z postupu na mistrovství Evropy byla poznamenána informací z naší zastřešující organizace pro sport tělesně postižených (ČSTPS), že ministerstvo školství a tělovýchovy (MŠMT) doposud nevydalo potřebná rozhodnutí na programy určené k financování státní reprezentace. Požádali jsme tedy o součinnost všechny organizace, které mají sport tělesně postižených ve své gesci, tedy mimo ČSTPS a MŠMT i Český paralympijský výbor (ČPV) a Českou asociaci tělesně hendikepovaných sportovců (ČATHS) a mimo ČATHS dostali odpověď od každého jednoho subjektu s vysvětlením situace z pohledu právě onoho subjektu. Většina organizací neprojevuje zájem náš problém řešit a jen vysvětluje důvody, proč to nejde. Pokud by byla vůle oslovených stran, věříme, že řešení by se určitě našlo.

K situaci se nám blíže vyjádřila místopředsedkyně ČSTPS Radka Kučírková: „ČSTPS by rád podpořil reprezentaci kolektivního sportu pro těžce tělesně postižené, ale bohužel nemá finanční prostředky. Český paralympijský výbor opakovaně odmítnul provést finanční vyrovnání újmy, které ČSTPS způsobil neoprávněným odpíráním členství. ČSTPS tak stále na rozdíl od ostatních svazů, které po léta byly z ČPV financovány, nemohl vytvořit žádnou rezervu finančních prostředků. Tím pádem je ČSTPS zcela odkázán na aktuální dotační podporu z MŠMT a ta stále nebyla uvolněna, neboť MŠMT dosud nevydal Rozhodnutí o státní dotaci. V konečném důsledku tedy znamená vyhýbání se finančnímu vyrovnání ze strany ČPV a oddalování vydání Rozhodnutí MŠMT prodlužování stavu, kterým trpí především samotní tělesně postižení sportovci„ Naše reprezentace je od roku 2004 bez státních prostředků, i přes to, že plní nominační kritéria a vždy reprezentuje Českou republiku. Pouze za podpory komerčních subjektů a individuálních dárců jsme mohli reprezentovat na ME v roce 2007 a 2009. ME v roce 2011 již byla nad naše možnosti, respektive již kvalifikace na tento turnaj. Kvalifikaci na ME 2013 jsme si rovněž museli hradit z vlastních zdrojů, což ve značné míře znamená i vlastní příspěvky reprezentantů. Toto je ve světě nejdynamičtěji se rozvíjejícího paralympijského sportu, kterým ragby vozíčkářů bezpochyby je, naprostý unikát. 23. 3. 2013 jsme obdrželi propozice k ME 2013. Termíny plateb jsou neúprosné – 6 000 euro do 15. 4. 2013 jako deposit a zbytek částky, cca 16 tis. eur do 15. 5. 2013. 

Naše výprava čítá deset hráčů – vozíčkářů, dva kustody – odborné asistenty, fyzioterapeuta a trenéra. Český ragbyový svaz vozíčkářů udělá maximum pro zajištění dostatku financí pro účast na akci, kterou si svými výkony naši reprezentanti jistě zaslouží. Hledáme tak vhodné partnery, kteří by našemu národnímu týmu podali pomocnou ruku. 

Kapitán reprezentace, David Lukeš