Nápověda

Známe vítěze British Fashion Awards 2012

British Fashion Council vyhlásil Módním návrhářem roku Stellu McCartney, která tak získala nejvyšší poctu v rámci cen British Fashion Awards 2012.  Stella si též odnesla Cenu pro nejlepší značku, která nese její jméno. Dvě prestižní ocenění završují velmi hvězdný rok této módní návrhářky, která kromě úspěchů své vlastní módní tvorby se také zapsala do historie jako autorka ‚olympijské‘ kolekce britského týmu.

Během večera bylo uděleno 14 cen, které si převzaly přední osobnosti módy za svůj kreativní talent a invenci v různých ‚disciplínách‘ módní tvorby a příbuzných oborech. Galavečer, který se konal v hotelu Savoy a divadle, moderovali Gemma Arterton a Nick Grimshaw. Slavnostního vyhlášení cen British Fashion Awards se účastnily slavné osobnosti módního průmyslu, obchodu, modelky, celebrity a média. Vítězům těchto prestižních cen i nominovaným se dostalo zaslouženého potlesku od významných hostů, včetně ambasadorky BFC Samanthy Cameron, Harolda Tillmana CBE, návrháře Valentina, Manola Blahnika CBE, Stelly McCartney, Sarah Burton, Christophera Kanea a Alexy Chung.

Harold Tillman CBE, předseda British Fashion Council, událost komentoval: „British Fashion Awards je význačná událost, vrchol roku pro britský módní talent, kreativitu a inovaci. Galavečer představuje ideální zakončení roku, který byl pro britskou módu výjimečný. Jsme všichni velmi rádi, že zde dnes večer můžeme zatleskat úspěchu všech nominovaných.“

I sám Tillman si odnesl Zvláštní uznání za své předsednictví British Fashion Council a za zásluhy na poli módy. „Posledních pět let bylo skutečně mimořádných – BFC a náš módní průmysl získává na významu a věhlasu – to je pro mne ta největší odměna. Takže tato cena je pro mne překvapením. Funkční období mi končí za pár týdnů a jsem velmi vděčný všem kolegům v BFC a našim návrhářům, že mne po celou tu dobu inspirovali a podporovali. Je mi ctí sloužit tak dlouho britské módě – děkuji vám všem!“

Cena za mimořádný přínos módě byla udělena Manolu Blahnikovi CBE. Tato zvláštní cena je jednou z nejprestižnějších z udělovaných ocenění. Je určena návrhářům, kteří po celou svoji kariéru ovlivňují globální módní průmysl. Manolo získal cenu jako uznání za svoji výjimečnou kariéru a zásluhy.

Profesorka Louise Wilson OBE si odnesla Cenu Isabelly Blow pro nejlepšího tvůrce módy za kreativní inspiraci a vliv v módním průmyslu. Louise Wilson letos slaví dvacet let ve funkci vedoucí katedry módní tvorby na umělecké škole Central Saint Martins. Je mezinárodně uznávanou pedagogickou kapacitou a její odchovanci pracují v módních domech celého světa. Její zásadní příspěvek britské módě se dá poměřit skutečností, že 17 jmen z programu posledního londýnského týdne módy, který se konal v září, jsou její bývalí studenti, včetně Christophera Kanea, Jonathana Saunderse, Mary Katrantzou, Roksandy Ilincic, Mariose Schwaba, Louise Gray, Michaela van der Hama a Simone Rocha.

Cena pro Návrháře doplňků roku je nejprestižnějším uznáním určeným britskému návrháři obuvi, šperků, klobouků či jiných doplňků. Letos ji získal Nicholas Kirkwood za svůj dnes již kultovní styl bot a mezinárodně úspěšné značce.

Ve velmi nabité kategorii Nová značka zvítězil Erdem, jehož hvězda během posledního roku zazářila na mezinárodním nebi.

Cenu určenou Návrháři pánské módy roku získal již podruhé za sebou Kim Jones, a to za své zásluhy na poli pánské módy a zejména za své vedení ateliéru pánské ready-to-wear módy luxusní značky Louis Vuitton.

Londýn je známý jako jedna ze světových metropolí módy a inovace a letošní oceněné mladé talenty toto jen potvrzují. Cenu pro nejlepšího mladého návrháře ready-to-wear získal naděný J.W. Anderson; Cenu pro nejlepšího mladého návrháře pánské módy si odnesl Jonathan Saunders za svůj velmi úspěšný debut na poli pánské módy; pro Cenu pro nejlepšího mladého návrháře doplňků si na pódium přišla Sophie Hulme, návrhářka kabelek, které si již stačily ve světě vydobýt kultovní status.

Modelkou roku byla vyhlášena Cara Delevingne za své zásluhy na mezinárodní módní scéně. Cara je již od roku 2010 modelkou značky Burberry a v současnosti je také tváří značky Chanel. Její jedinečný styl a módní instinkt před kamerou z ní činí jednu z nejuznávanějších jmen ve světě modelingu. V září defilovala v celkem 31 přehlídkách a britská edice časopisu Vogue ji vyhlásila tváří sezony podzim/zima 2013. Nedávno se také objevila na mole v rámci světoznámé módní přehlídky Victoria’s Secret.

Letošní Cenu červeného koberce si odnesla Roksanda Ilincic. V jejích modelech se během roku objevily – a návrhářce světový věhlas zajistily - na červeném koberci osobnosti módy i celebrity, například vévodkyně s Cambridge, Samantha Cameron a Michelle Obama.

Cena za britský styl sponzorovanou společností Vodafone je určena osobnosti, která svým charakterem nejlépe zosobňuje ducha města Londýn a je mezinárodním ambasadorem této přední metropole kreativní módy, a uděluje ji veřejnost. Za svůj charakteristický britský styl ji již potřetí získala Alexa Chung, která dominuje této kategorii British Fashion Awards již od jejího prvního ročníku 2010.

Více informací, fotografie a video z galavečera naleznete zde: www.britishfashionawards.com