Nápověda

Obrazem: Sun Ra Arkestra v Akropoli

Kapel z různých končin světa už v České republice hrálo mnoho, ale pokud si vzpomínám, tak z planety Saturn zatím žádná.

Ve středu 26. září měli návštěvníci jedinečnou možnost poslechnout si v pražském Paláci Akropole legendární kapelu Sun Ra Arkestra. Hudebníci v pestrých, flitry pošitých kostýmech, které by skvěle zapadli do sci-fi let sedmdesátých a s originálními pokrývkami hlavy, které vzdáleně připomínali kult egyptského boha Ra, přivezli do Česka pořádnou dávku meziplanetárního jazzu. Arkestr řídí v současné době 88letý Allan Marshal. A nutno říct, že velmi energicky. Během dvouhodinového koncertu dohlížel na jednotlivá sóla a s ostatními hudebníky komunikoval pohledem, nebo možná telepaticky. Kdo ví, třeba dostával pokyny přímo ze Saturnu od Sun Ra, muže, který před 60 lety kapelu založil. Během večera zazněl průřez tvorbou kapely, která vydala přes 100 nahrávek a jejíž složení se v průběhu dlouhého času měnilo.

Na poslední skladbu sešlo několik členů Sun Ra Arkestru z pódia mezi nadšené pozemšťany, kde pokračovali ve hraní. Bohužel nekompromisním úderem desáté (policejní) hodiny celý koncert i přes protesty návštěvníků koncertu skončil a vrátil nás z meziplanetární cesty zpátky na planetu Zemi do podzimní Prahy.

Nezbývá než doufat, že odkaz velkého Sun Ra bude dále pokračovat a při své další cestě se opět v české kotlině zastaví.
 
Text a fotky: Barka Fabiánová