Nápověda

Support Lesbiens: Dvacítka je inkubační doba

Kapela Support Lesbiens slaví dvacet let a chystá vyráží na turné. Při této příležitosti nám poskytli rozhovor. Odpovídá kytarista Hynek Toman:
 
Letos slavíte 20 let... je to docela síla, ne?
To teda jo! Kdyby mi někdo v roce 92 řekl, že budeme hrát 20 let, tak mu nebudu věřit, ale vím, že už tenkrát bych tuto předpověď bral všemi deseti. Dvacítka je podle mého inkubační doba pro aktivního muzikanta, kdy o sobě může začít mluvit jako o muzikantovi.

5 nejzásadnějších momentů za těch dvacet roků?
1. START V roce 1993 jsme jako první česká kapela podepsali smlouvu ze zahraničním labelem (Sony Music).
2. PAUZA V roce 1996 nám Sony Music odmítlo vydat naše třetí album, že prý to nejsme my. To potom vedlo k přerušení fungování kapely.
3. NÁVRAT V roce 2001 jsme vydali u Sony Music ze 70% stejné album, které nám v roce 1996 tento label odmítl vydat (Regeneration?). Díky tomuto albu se nám podařilo zase vrátit.
4. RÁDIA V roce 2003 se nám podařilo prorazit na českých rádiích s peckou In Da Yard, potom už to začalo fungovat i v tomto ohledu, díky singlu Cliché jsme v roce 2005 obdrželi Anděla za nejhranějšího interpreta v českém éteru. Musím konstatovat, že tenkrát některým lidem hodně cukal koutek.
5. 20 LET No a teď na podzim slavíme dvacítku. Uteklo to jako voda.
 
ŽÁDNÉ SAMPLY

Chystáte k výročí turné - kudy, kam, jak? 
Bude to komorně laděné turné po divadlech. Jako speciální host s námi zazpívá Tonya Graves. Jako další host s námi vystoupí Tonyin klávesista Honza Andr. Vše bude hráno rukama, nebudeme používat žádné samply, se kterými standardně vystupujeme, proto i aranžmá skladeb budou trochu odlišná. I já se na tyto úpravy moc těším, bude to premiéra a zase něco jiného.
Data turné:
Support Lesbiens Komorní Tour 2012:
24.10. Ostrava – DK - divadelní sál
8.11. České Budějovice – DK Metropol – divadelní sál
14.11. Praha – Divadlo Kalich
16.11. Olomouc – Regionální centrum
20.11. Karlovy Vary – Karlovarské městské divadlo
29.11. Brno – Divadlo Bolka Polívky
7. 1. Plzeň – Měšťanská Beseda

Proč jste si vybrali divadla?
Pro tento koncertní set jsou divadla nejvhodnější místo. Publikum bude sedět a bude si moci v klídku vychutnat naše provedení.

Má to být best of, nebo budete hrát i novinky?
Samozřejmě zahrajeme naše nejznámější skladby, ale i songy, které jsme třeba nikdy live nehráli. Budou zařazeny i skladby z poslední desky Homobot. Určitě zazní To Stand a Bitter Problem a Keeper, duety s Tonyou, od které také zazní dvě skladby z jejího alba I´m The Only Me.
 
S TONYOU NA ZAHRADĚ

Vaším posledním klipem je Keeper, taky s Tonyou Graves, jak ta písnička a pak to video vznikaly?
Když jsem „zanášel“ Supportům s Tonyou Graves a pracovali jsme na jejím albu, Lesby dělaly také novou desku, napsal jsem písničku, ve které jsem slyšel dva hlasy a napadlo mě tyto dva budoucí projekty spojit. Natočil jsem demo, zakvílel jsem tam ty dva hlasy a dal jsem to poslechnout Kryštofovi a Tonye. Pecka se jim líbila, dali si pak textovací schůzku u Tonyi na zahradě a společně napsali text a tak vznikl duet Keeper. Na Keepera jsme natočili i video. Režie se ujal basák z kapely 100 stupňů Ondra Urbanec a za jeden natáčecí den vznikl nakonec příjemný a barevný videoklip.

Co takhle pořád děláte, kromě supportování?
Ve volném čase rybařím, věnuju se produkci, skládám songy, pracuju ve studiu, Kryštof točí reklamy, hraje golf a snooker a věnuje se rodině.

Jaké jsou vaše nejšílenější koncertní zážitky?
Čoveče ani nevím, ale asi hraní v -15 stupních v Praze na Zlaté Lyži na Výstavišti. Byla taková kosa, že ani fukary nepomáhaly a jakmile jsme šáhli na kytary, tak se během pár taktů tak rozladily, že jsme se od první pecky modlili, ať už ten koncert skončí. Několik stovek zmrzlíků si pod pódiem užilo vydatný kakofonický koncert. Kryštof se nadýchal par z tepelných fukarů a završil koncert pořádnou šavlí, kterou odložil hned za pódiem.

Je v plánu i něco jako nová deska, nebo aspoň EP?
Deska Homobot je relativně čerstvá, vyšla minulý podzim. Do budoucna se určitě něco přihodí, ale ne hned. Díky stavu v gramofonovém průmyslu to možná bude už jen o singlech, tudíž návrat do minulého století. Možná to bude ku prospěchu kvality hudby, nebude se všeobecně vytvářet tolik balastu.

Ještě nějaké novinky, které máme vědět?:)
Prozatím toho víte už docela dost. Zatím se mějte všichni fajn a uvidíme se na koncertech.