Nápověda

Reportáž: Festival pro židovskou čtvrť Boskovice 2014

Festival pro židovskou čtvrť v Boskovicích neztrácí ani ve třetí dekádě své existence ducha pozitivně laděné přehlídky starého typu „pro dobrou věc“, jichž se počátkem 90. let vyrojila celá řada, ale jen málokterá z nich se svého dobroskutkařského postoje bez ohledu na všudypřítomnou komerci nevzdala ani v novém tisíciletí.
 
Do Boskovic se proto nejezdí za zahraničními hvězdami zvučných jmen, ale za atmosférou (zní to tedy jako fráze, ale třeba konstatovat, že jest tomu tak). Přesto na koncertech na nudu nebývá čas. Festivalová dramaturgie se zaměřuje zejména buď na již prověřené domácí kapely, které se cílevědomě vyhýbají běžnému mainstreamu (letos DVA, WWW + Pavel Fajt, Kazety, Bratři Orffové, United Flavour), nebo nechá diváka nasát čerstvý odér novějších projektů, o nichž bývá stále více slyšet (třeba domácí Nylon Jail nebo slovenští Korben Dallas).
 
Tradiční je i jazzový program v zámeckém skleníku i vedlejší „alternativnější“ scéna. Letos na ní vystoupili třeba zvukoví experimentátoři z Postižené oblasti, „vyšší populár“ Dřevěné pytlí v jutových uhlích nebo duo Andrej Polanský wtf Emül Langman dekonstruující a přetvářející písničky Lou Reeda a Velvet Underground.
 
Adrenalin? Houpačka nebo šachy
Od mainstreamových festivalů se ten boskovický liší i tím, že tady byste všemožné adrenalinové aktivity hledali marně. Nanejvýš se tak můžete unavit při stoupání do kopce k hradním scénám, u šachového stolku nebo děti (jichž je zde požehnaně) na obyčejných dřevěných houpačkách vedle zahrádky se slušně ošetřenou náchodskou jedenáctkou. Čemu zde ovšem neujdete, jsou výstavy, divadelní představení, výtvarné dílny, autorská čtení menšinových tvůrců nebo fundovaně komentovaná procházka pozvolna obnovovanou židovskou čtvrtí, k jejíž prezentaci v co nejširším měřítku festival již léta významně přispívá.
 
Sečteno a podtrženo – ideální malý festival, kde se skoro všichni navzájem znají a ti, kteří to zatím nestihli, to o to intenzivněji dohánějí třeba při pozdně nočním neplánovaném jamování někde v parku pod stromy (a letos i pořádně velkým měsícem v úplňku).
 
Rozšiřte UNIkátní nudli!
Boskovický festival je jen jednou z mnoha aktivit pořádajícího sdružení Unijazz, jež stojí třeba za podzimní přehlídkou Alternativa nebo vydáváním kulturního měsíčníku UNI. Jeho tvůrci právě nyní plánují zvětšit jeho charakteristický „nudlový“ formát na dvojnásobek a slibují i zkvalitnění a rozšíření obsahu. Zbývá jen drobnost – vybrat dostatek peněz prostřednictvím webu www.hithit.com. Je na to sice ještě třicet dva dní, ale přesto, asi byste měli začít klikat už teď