Share |

Zvuky vesmíru a zvířat snadno ke stažení. Ztratíte se na celé dny

foto NASA/Bill Ingalls)

Zvukoví fanatici dobře vědí, že ty nejlepší audio skvosty není třeba dolovat z počítačů. Nabízí se kupříkladu neustále aktualizovaná, navíc nejstarší a největší knihovna zvířecích zvuků www.macaulaylibrary.org, orientovaná hlavně na ptáky, ale i disponující i některými primáty, velrybami, žábami apod.
 
Máte zájem o nejstarší nahrávku? Je zde árie vrabčáka z roku 1929. Baví vás jazzman John Coltrane a potřebujete něco šíleného na desku? Macaulay doporučuje lemura Indri Indri, který vyluzuje sténavé zvuky podobné klarinetu. Pro toho, kdo vyhledává bizarnosti, je tu pak zvuk pštrosího mláděte, které je ještě ve vajíčku…
Macaulay Library, přidružená k respektované Cornell Lab Of Ornitology, bohužel neposkytuje všechny své služby zdarma. Jakožto nejstarší a největší (cca 150 000 audio i video nahrávek, 9000 druhů zvířat) rezervoár tohoto druhu si je vědoma své ceny a „free“ je jen menší část zásob.
 
To americká (NASA) a evropská (ESA) vesmírná agentura netroškaří: na soundloudu zveřejňují zdarma ke stažení obří archiv „vesmírných“ nahrávek. Kromě obligátních „Houstone, máme problém“ je zde celá škála zvuků raket, rádiového vysílání, cvrlikání satelitů a jiných podivností. Sledujte soundcloud.com/nasa a soundcloud.com/esaops
Velká výhoda je, že je možné si dělat s těmito nahrávkami cokoliv – jediná výjimka se týká reklamního využití, a taktéž je nutné uvádět NASA coby zdroj.
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.