Share |

Zvláštní uznání poroty karlovarského festivalu pro film Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad

foto: MFFKV

Film Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad získal v hlavní soutěži 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Zvláštní uznání poroty. V rámci slavnostního závěrečného ceremoniálu ve Velkém sálu hotelu Thermal v sobotu 9. 7. ocenění převzal producent Tomáš Michálek.
 
Toto ocenění je pro nás nesmírně důležité a plní vyřčené přání Jana Němce vrátit se na karlovarský festival s filmem a získat cenu. Věřím, že toto Zvláštní uznání Vlku z Královských Vinohrad dodá na cti jako celé tvorbě Jana Němce, který je a zůstane ikonou československé kinematografie. Karlovarský festival Janu Němcovi již za jeho života udělil Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii. Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu vzdá letos panu režisérovi poctu ucelenou retrospektivou, kde Vlk z Královských Vinohrad bude uveden v mezinárodní premiéře. Věřím, že jeho cesta bude alespoň tak dlouhá jako život Jana Němce, který by s námi oslavil 12. července i své osmdesátiny,“ sdělil Tomáš Michálek.
 
Vlka z Královských Vinohrad
Reálnými životními zážitky inspirovaný film volně vychází z Němcovy povídkové sbírky Nepodávej ruku číšníkovi a pozoruje jeho životní osudy od šedesátých let 20. století do současnosti. „Film má v názvu Vlka, tvora divokého, lstivého, neovladatelného. Vlk v rouše beránčím a naopak. Film zachycuje místa činu, autentický dialog, autorský komentář, archívy pravé i falzifikáty. To, co je ve filmu, se skutečně stalo a John Jan to skutečně prožil. I když, pravda, občas to trochu nafouknul.” Jan Němec
 
Film vznikl v produkční společnosti MasterFilm v koprodukci s Českou televizí, postprodukční společností UPP, francouzskou společností BocaLupo Films a slovenskou Media Film, za podpory Státního fondu kinematografie a Audiovizuálního fondu Slovenské republiky.
 
Námět, scénář a režie: Jan Němec | druhý režisér / film dokončoval: Tomáš Klein | dramaturg/kreativní producent: Jakub Felcman | kamera: Jiří Maxa |  střih: Josef Krajbich |výtvarnice kostýmů: Tereza Kučerová | scénografie: Aneta Grňáková | zvuk: Dominik Dolejší | producent: Tomáš Michálek.

Hrají: Jiří Mádl, Karel Roden, Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Gabriela Míčová,  Markéta Janoušková, Jiří Menzel, Jiří Bartoška a další.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.