Share |

Znáte hru Kendama?

foto: 22.cz

Díky portálu 22.cz vám přinášíme další zajímavost. Tentokrát se jedná o hru zvanou Kendama. 22.cz pro začátečníky doporučují typ: "Kendamu SunRise".
 
Kendama je tradiční japonská hračka, i když její původ sahá až k francouzské hře Bilboquet. Zabaví se s ní malí i velcí, mladí i staří, muži i ženy, je zkrátka pro všechny. Zacházení s ní vypadá velmi jednoduše, ale zdání klame. Má více než tisíc technik a je vcelku složité se je všechny naučit, vyžaduje to velkou dávku trpělivosti.
 
Pomáhá ve zlepšování vytrvalosti a houževnatosti. Většinou se vyrábí ze dřeva. Skládá se z pěti částí - hlavní tělo (ken), koule (tama), serado (střední část - pohárky), šňůrka (string) a korálek. Na kenu jsou nasazeny dva pohárky – malý a velký. Říká se jim také big cup a small cup. Na spodním konci kenu je třetí pohárek, takzvaný base cup. Na horním konci kenu je spike, což je kolík na napichování koule, která se na ken připevňuje provázkem (string). Koule má v sobě díru dostatečně velkou na to, aby se dala napíchnout na spike.
 
Základní tirky s kendamou se dělají tak, že se tama přehazuje na pohárky nebo napichuje na spike. Součástí pokročilejších triků už je různé vyvažování, balancování či žonglování. S kendamou lze dělat stovky různých triků, každý hráč je může různě kombinovat a vytvářet si své sestavy. Fantazii se tu meze nekladou.
 
Kendama je sport podobný žonglování nebo diabolu, při němž jde především o soustředění. Navíc musí hráč mít svatou trpělivost. Kendama buď člověka hned zezačátku pohltí a už nepustí, nebo ho rovnou odradí a už se k ní nevrátí. Ale pokud začne bavit, tak je to moc dobrý kamarád, je malá, skladná, dá se s ní hrát skoro všude. Takže už žádné otravné čekání na autobus, na chodbě před hodinou nebo v řadě na oběd, s kendamou není nikdy nuda.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.