Share |

Zkoušky divadelního představení Bouře právě začaly

foto: pořadatel akce

SKUTR přiváží Bouři do JATEK78. Zkoušky na představení, v němž vystoupí herci ze tří evropských zemí, právě začínají. Produkční skupina STK Theatre Concept vedená prestižní režisérskou dvojicí SKUTR má před sebou závěrečné zkoušky nového divadelního projektu Bouře. Premiéru bude mít 14. listopadu v novém multifunkčním prostoru JATKA78 (haly č. 7 a 8 Holešovické tržnice).
 
Bouře je autorskou inscenací  SKUTRu. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka se při jejím vzniku nechali volně inspirovat stejnojmennou hrou Williama Shakespeara. Herecké obsazení Bouře je mezinárodní a odpovídá ambicím projektu, který se během příštího roku chystá přinejmenším do všech zemí původu herců – tedy Polska, Slovenska a Srbska. V rolích se představí Csongor Kassai (pohádka Čert ví proč, film Musíme si pomáhat, hra Sen noci svatojánské, atd.), Przemyslaw Kosiński a Dawid Rafalski z Polska a srbský herec Željko Maksimovič. Tým SKUTRu doplňují Adriana Černá (výprava), Petr Kaláb (hudba) a Claudia Nasli (produkce).
 
„Projekt sdružuje umělce, kteří se před deseti lety poznali díky mezinárodním projektům divadelních akademií DAMU Praha, PWST Wroclaw, AT Warszawa, VŠMU Bratislava a akademie FDU Bělehrad,“ vysvětluje Lukáš Trpišovský (SKUTR). Željko Maximovič doplňuje: „Poprvé jsme se poznali na škole a teď se potkáváme po deseti letech umělecké kariéry. Za tu dobu jsme se posunuli a zase v něčem jsme stále stejní. To je skoro jako první fáze nějakého časosběrného dokumentu.“
 
O čem Bouře je popisuje Martin Kukučka (SKUTR): „Je to takový výzkum zrcadlení přírodního úkazu bouře v dnešní společnosti, v chování jednotlivce s akcentem na dosavadní zobrazování bouře evropské civilizace. Inscenace se bude též obracet ke kořenům naší kultury a v tomto smyslu též k lidové kultuře.“
 
STK Theatre Concept sdružující režisérskou dvojice SKUTR (Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka) a Adélu Laštovkovou Stodolovou by se měl stát rezidenčním souborem multifunkčního prostoru.
 
Vstupenky na premiérovou inscenaci Bouře, která se bude letos hrát pouze tři dny – 14. (premiéra), 15. (představení je součástí akce Noc divadel) a 16. listopadu  - si můžete zakoupit už nyní v předprodeji zde.
 
STK Theatre Concept uvádí SKUTR, Kassai, Kosiński, Maximovič, Rafalski
Bouře
Každý máme v životě moment, kdy v nás anebo okolo nás vypukla bouře. Rozchod, smrt sourozence, strach z přírody. Abychom bouři utišili, musíme se vydat přes moře daleko na ostrov. Jeho hlína, jsou naše vzpomínky, ze které rostou obavy a po které protéká náš čas. A my jsme na chvíli Prosperem – magickým vládcem přírody, Arielem – andělem spásy nebo Mirandou – čekající na lásku. Vrátíme se z ostrova přes moře zpět?
 
Projekt Bouře vzniká ve spolupráci s varšavskou neziskovou organizací Nadace Fundacja Sztuki Arteria. Projekt Bouře je podpořen grantem MHMP, grantem MK ČR a Polským Institutem v Praze a vzniká pod záštitou Polského institutu v Praze, Polského institutu v Bratislavě a Českého centra ve Varšavě.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.