Share |

Aero slaví dvacet let

foto: pořadatel akce

Od 1. do 7. února bude žižkovské kino Aero slavit dvacet let své novodobé existence. Diváci se mohou těšit na filmové předpremiéry, koncert skupiny Tata Bojs, otrlou neděli s Festivalem otrlého diváka, cestovatelskou přednášku Diáky s Tomášem Šebkem z organizace Lékaři bez hranic, projekci pro sousedy, Aero naslepo, den s tím nejlepším z Aeroškoly a narozeninový večírek.
 
„Když jsem se na podzim roku 1997 dozvěděl, že jsme vyhráli výběrové řízení na provoz kina Aero, bylo mi všelijak. Měl jsem za sebou sice pětiletý kulturní provoz hospody U Vystřelenýho oka, ale tohle prostředí pro mě bylo nové. Technický stav kina byl tristní. Takřka havárka. Průměrná denní návštěvnost čítala třináct diváků. Se skupinou přátel jsme se pustili do tříměsíční intenzivní opravy kina a nastavení nového dramaturgického směru. A vyšlo to,“ vzpomíná jeden z novodobých zakladatelů kina Aero Pavel Rajčan.  
 
„V posledních letech se pravidelně setkáváme se sedmdesáti tisíci diváky ročně. Jsem nadšená z toho, že jsme přitom nikdy neslevili z naší dramaturgie, zaměřené primárně na alternativní tituly, artové filmy, přenosy oper nebo divadla, přehlídky významných režisérů či filmovou klasiku. To vše by nebylo možné bez dlouhodobé podpory Městské části Prahy 3, za kterou jsme velmi vděční,“ říká ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková a k únorovým oslavám dodává: „Během oslav chceme ukázat to nejlepší, tedy to co dělá Aero Aerem. Na oslavy dvaceti let plánujeme sousedskou projekci a projekci pro seniory zdarma, na kterou zveme lidi z přilehlého okolí, cyklokoncert skupiny Tata Bojs, na kterém budou diváci svým šlapáním na kolech vyrábět elektrickou energii, otrlou neděli s Festivalem otrlého diváka s dvěma divácky nejlépe přijatými filmy za celou dobu konání festivalu a malou ochutnávku toho, co chystáme na naše letošní filmové přehlídky. A to v podobě Mafiánů Martina Scorseseho a francouzského filmu U konce s dechem s Jean-Paul Belmondem. Kromě toho chystáme přehlídku nejlepších filmů z naší Aeroškoly, kterou za deset let prošly stovky studentů nebo cestovatelskou přednášku Diáky s Tomášem Šebkem, účastníkem misí Lékařů bez hranic. Chybět nebude ani velký narozeninový večírek spojený s projekcí legendárního italského filmu Bio Ráj. Po hlavní části oslav proběhne 20. února také PechaKucha Night Prague zaměřená tentokrát na rok 1998, tedy na první rok naší obnovené existence, na dobu kdy jsme si ještě dávali turka nebo rozpustnou a otevírali zlatou olympijskou bránu.“
 
Aero je jedno z posledních jednosálových pražských kin. Sídlí ve funkcionalistické budově, která je situována ve dvorním traktu obytného domu na ulici Biskupcova na pražském Žižkově. Otevření kina proběhlo 10. listopadu v roce 1933. Jeho „nová historie“ se však začala psát 6. února 1998. Občanské sdružení Pro-Aero, Společnost pro obnovu a rozvoj kina Aero zde po částečné rekonstrukci prostor odehrálo první film, kterým byl iránský snímek Chuť třešní. Měsíčně v něm proběhne minimálně 60 filmových projekcí, včetně speciálních promítání pro rodiče s dětmi a seniory, a kromě sálu o kapacitě 336 míst v jeho foyer návštěvníci najdou také bar. Využívaný jako galerie pro výstavy filmových plakátu z kolekce prodejní galerie Terryho ponožky. Ve spolupráci s pražskými kiny Bio Oko a Světozor Aero také již deset let organizuje pod hlavičkou Aeroškoly aktivity pro děti i dospělé, kteří se chtějí vzdělávat ať už sledováním filmů nebo jejich tvorbou.
 
„Kino Aero je legenda a to nejen u nás Praze 3. Já sám jsem v něm strávil spoustu příjemných chvil a zhlédl hodně zajímavých filmů. Těší mě, že se jako městská část podílíme na jeho podpoře a přeji mu k jeho dvacetinám další generaci spokojených diváků,“ říká zástupce starostky městské části Praha 3 Alexander Bellu.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.