Share |

Žižkovská Noc: Divadlo z duše Žižkova

foto: pořadatel akce

Na multižánrovém festivalu Žižkovská Noc se objeví představitelé zahraniční i tuzemské nezávislé divadelní scény.

Žižkov měl a má multikulturní charakter. Žižkovská Noc je toho přímým důkazem, festival spojuje ve třech dnech přes 400 interpretů z různých koutů světa. Součástí festivalu je již po páté výrazná divadelní a literární část, která letos nachází svou identitu v prezentaci výjimečných umělců světové nezávislé scény.
 
Z Londýna dorazí úspěšná inscenace F.E.A.R. o BREXITu a politice strachu, tedy o denním pořádku celé evropské společnosti. Ostrovní enklávu doplní experimentální soubor BRITISH INTERVENTION využívající různé přístupy performativního umění k aktualizaci a kritickému pohledu na celospolečenské problémy.
 
Vycházející soubor Teatr Bestemmia si jako ústřední téma vzal jedno z palčivých témat současného Polska; otázku potratů a místa ženy ve společnosti, která se dostala do mezinárodního diskurzu skrze tzv. Černý protest. Jako je politický tlak každodenní přítomnosti v Polsku stále silnější, tak je taneční scéna na vzestupu. Důkaz poskytne varšavská choreografka Maria Zimpel a její dosud nejúspěšnější sólové představení noish~ pracující uhrančivým způsobem s rytmem a intenzitou.
 
Polské umělce doplní audiovisualní performance Ludomira Franczaka, jehož inspirací se stal filosof Thoreau a jeho dílo Walden. Z literární inspirace těží i J. B. Alexander, uznávaný herec a spisovatel, který z New Yorku přiveze svou variaci Kafkovy Proměny.
 
Za hranice běžného kulturního zážitku pak vezme diváky jeden z nejbizarnějších zážitků festivalu, projekt Lick & Listen. Promítání artpornových filmů s živou hudbou za doprovodu vernisáže a vymožeností 3D techonologií z produkce spankmeifyoucan, slibuje ochutnávku berlínského undergroundu.
 
Odlehčení a poctivou dávku humoru nalezne divák v zastoupení české scény v čele s Recykliteraturou, předním improvizačním souborem IMPRA a dále pak se stálicemi festivalu Stand-up Comedy v divadle Járy Cimrmana či Slam poetry.
 
Celkově čeká na diváka nespočet zajímavých umělců spojujících Žižkov a přilehlé okolí do unikátního festivalového světa. Vstupenka ve formě pásky na ruku umožní přístup do všech festivalových míst, návštěvník se tak stává dramaturgem své vlastní Žižkovské Noci.
 
22. - 24. března 2018
Žižkov a přilehlé okolí
500,- / 3 dny, 250,- / 1 den
/web/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.